Legea lui Dragnea privind eliminarea celor 102 taxe, întoarsă în Parlament de Iohannis

Legea care vizează eliminarea mai multor taxe şi impozite nefiscale, promovată înainte de alegeri de Liviu Dragnea, a fost retrimisă în Parlament spre reexaminare. Decizia preşedintelui Klaus Iohannis nu a fost deloc pe placul liderului PSD, care a anunţat că e doar o chestiune de timp până ce legea va fi adoptată din nou.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a întors vineri, în Parlament, spre reexaminare, legea care vizează eliminarea a 102 taxe, inclusiv a taxei radio-tv, eliminare ce ar putea duce la completa aservire politică a Televiziunii şi Radioului Public. În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că majoritatea parlamentară va vota din nou legea respectivă.

"Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative vizează eliminarea unor taxe stabilite în sarcina persoanelor fizice şi juridice pentru anumite acte realizate sau servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice. Politicile fiscal-bugetare ale statului, precum şi concretizarea acestora reprezintă atributele autorităţii legislative şi executive şi nu fac obiectul controlului de constituţionalitate.

Din această perspectivă, deşi Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost declarată constituţională în raport de criticile formulate, apreciem că se impune o reanalizare a acesteia de către Parlament sub aspectul efectelor resimţite de cetăţeni", a explicat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, simplificarea procedurilor în raporturile dintre cetăţeni şi autorităţi, precum şi diminuarea poverii fiscale prin eliminarea unor taxe şi tarife sunt deziderate împărtăşite la nivelul societăţii. Realizarea acestora implică, în mod necesar, adoptarea de măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile şi, în acelaşi timp, responsabile.

"Tocmai de aceea, pentru a fi eficientă, reducerea în sine a taxelor trebuie să fie însoţită de o îmbunătăţire a procedurilor administrative şi a disciplinei bugetare. Înlocuirea unei plăţi directe cu una indirectă, precum şi absenţa unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevăzute de legea transmisă la promulgare să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toţi contribuabilii, persoane fizice şi juridice, şi la consecinţa accentuării disfuncţionalităţilor serviciilor publice", a precizat Iohannis.

Şeful statului a atras atenţia că problemele cu care se confruntă cele două servicii publice de radio şi televiziune sunt vechi şi sistemice şi ele se datorează, în principal, cadrului legislativ în temeiul căruia acestea funcţionează.

"În sine, dezbaterea referitoare la eliminarea celor două taxe şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare a celor două servicii publice de radio şi televiziune de la buget nu se poate rezuma doar la simpla întrebare dacă este sau nu necesară o taxă pentru susţinerea acestora. Modul de finanţare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune este în directă legătură cu funcţionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent în acest sens este chiar interesul pe care această măsură legislativă l-a suscitat în spaţiul public", a continuat Iohannis.

Din această perspectivă, preşedintele consideră că stabilirea surselor de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune sunt aspecte ce trebuie să facă obiectul unor dezbateri autentice în forul legislativ, care trebuie să identifice acele soluţii optime de natură să asigure realizarea rolului constituţional al acestora.

De aceea, o analiză şi, implicit, o decizie asupra surselor de finanţare a acestor servicii poate fi făcută, potrivit lui Iohannis, numai în cadrul unei abordări mai largi care să vizeze o reformă autentică a modului de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune, de care beneficiază cetăţenii care, indiferent de modalitatea aleasă de legiuitor, contribuie la susţinerea acestora, fie direct, fie indirect.

"Intervenţia legislativă asupra art. 40 şi 41 din Legea nr. 41/1994 poate genera noi probleme, ce se adaugă celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finanţare în detrimentul creşterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaţilor şi modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar în discuţie independenţa editorială", a afirmat liderul de la Cotroceni.

Totodată, Iohannis a remarcat că, în contextul bugetar actual, modificarea adusă art. 41 în sensul că prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune apare ca inaplicabilă.

"Astfel, ţinând cont că legea transmisă la promulgare intră în vigoare la 3 zile de la publicare, semnalăm că în bugetul anului 2016 nu sunt cuprinse alocările necesare, iar pentru anul 2017 bugetul nu se află încă în procedură parlamentară. Prin urmare, într-o asemenea situaţie tranzitorie, prin intrarea în vigoare a legii aflate la promulgare, cele două servicii publice de radio şi televiziune s-ar putea confrunta cu dificultăţi suplimentare", a adăugat Iohannis.

Replica preşedintelui PSD nu s-a lăsat mult aşteptată.

"Vă asigur că majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, trimisă astăzi de Preşedinte la reexaminare! Este doar o amânare din care toţi românii au pierdut, în detrimentul companiilor străine care încasează taxele radio-tv în schimbul unor comisioane grase", a scris preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe contul său de Facebook.