Cărţi şi manuscrise ale lui Galileo, Isaac Newton şi Goya, descoperite de DIICOT în judeţul Neamţ

(diicot.ro)

Procurorii DIICOT au descoperit, în urma unei perchiziţii domiciliare în judeţul Neamţ, cărţi şi manuscrise vechi, inclusiv opere ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya, despre care se crede că au fost furate din Marea Britanie. Bunurile furate au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline.

“La data de 16.09.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale au efectuat o percheziţie domiciliară, pe raza judeţului Neamţ, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit sursei citate, persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

“Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Aceste opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit”, au precizat procurorii.

Percheziţia a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă “Brookes”, încheiat în 2017, la nivelul Eurojust, între România, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Marea Britanie, prin Serviciul de Procuratură al Coroanei şi Poliţia Metropolitană. Ulterior, acordul a fost extins şi cu Procuratura din Milano, Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

“Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul DIICOT.