Casa Albă, despre consolidarea alianţei dintre Rusia şi China: Nimic surprinzător

Vladimir Putin aterizează în Harbin, 7 mai 2024 (Alexander Ryumin/Pool/AFP via Getty Image)
Dorothy Li
18.05.2024

Casa Albă a declarat că nu este "nicio surpriză" faptul că Rusia şi China comunistă continuă să îşi consolideze parteneriatul strategic, după ce liderii celor două ţări s-au îmbrăţişat de două ori în faţa camerelor de luat vederi pe 17 mai.

"Ceea ce au în comun este dorinţa de a contesta normele internaţionale bazate pe reguli sau de a contesta reţeaua de alianţe şi parteneriate de care se bucură Statele Unite" şi de a "încerca să caute modalităţi de a-şi susţine reciproc interesele de securitate naţională", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, în cadrul unui briefing din 17 mai.

"Nu am văzut nimic care să ne surprindă neapărat în urma acestei întâlniri", a spus el.

Comentariile lui Kirby au fost făcute în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a călătorit în China pentru a doua vizită în mai puţin de un an.

În timpul întâlnirii cu liderul regimului comunist chinez Xi Jinping, Putin a reafirmat parteneriatul "fără limite" pe care l-a declarat cu câteva săptămâni înainte de a trimite trupe în Ucraina în 2022.

De asemenea, cei doi dictatori au emis o declaraţie comună de 7.000 de cuvinte la 16 mai, într-o demonstraţie a apropierii lor, pe fondul presiunilor exercitate de SUA în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina şi cu ajutorul acordat de China Moscovei.

După o zi de convorbiri la Beijing, liderul Partidului Comunist Chinez, Xi, care este cunoscut că nu are o atitudine călduroasă faţă de alţi lideri, a iniţiat o îmbrăţişare cu un zâmbet după ce a dat mâna cu Putin, arată înregistrările video publicate de televiziunea de stat chineză CCTV.

Şeful Kremlinului a părut să ezite câteva secunde, apoi şi-a ridicat braţele şi l-a îmbrăţişat pe Xi, bătându-se reciproc pe umeri. Cei doi lideri şi-au strâns din nou mâna înainte ca Putin să plece cu maşina sa de stat.

Întrebat despre aceste imagini, Kirby a respins manifestarea de apropiere a celor doi lideri.

"Este frumos pentru ei", a spus Kirby.

El a adăugat că, întrucât cele două ţări "acţionează în mod clar în diverse moduri în întreaga lume, în mod duşmănos pentru interesele noastre de securitate naţională", nu este "surprinzător faptul că aceşti doi lideri continuă să încerce să dezvolte această relaţie înfloritoare".

"Dar sunt, de asemenea, doi lideri care nu au o lungă istorie de colaborare. Şi oficiali din ambele guverne care nu sunt neapărat atât de încrezători unul în celălalt", a mai spus Kirby

Îngrijorările legate de sprijinul acordat de Partidul Comunist Chinez pentru eforturile de război ale Rusiei au crescut în ultimele luni. Statele Unite au avertizat în repetate rânduri Beijingul să înceteze să mai trimită maşini-unelte, cipuri şi alte materiale care au atât utilizări civile, cât şi militare, pentru a ajuta la reconstrucţia sectorului de apărare al Moscovei.

Un mesaj similar a fost transmis de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei discuţii cu liderul PCC şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron la începutul acestei luni. Calificând războiul din Ucraina drept o ameninţare existenţială pentru Europa, von der Leyen a îndemnat Beijingul să oprească furnizarea de bunuri cu dublă utilizare care ajung pe câmpul de luptă.

În cadrul unei informări periodice din 16 mai, Departamentul de Stat al SUA a avertizat că Partidul Comunist Chinez trebuie să decidă între a continua să sprijine Rusia sau a menţine o relaţie cu Occidentul.

China "nu poate să aibă şi prăjitura şi să o şi mănânce", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, afirmând că Partidul Comunist Chinez alimentează "cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene din ultima vreme".

Vladimir Putin şi-a petrecut ultima zi în China în oraşul Harbin, în nordul ţării, unde a vizitat o expoziţie China-Rusia. De asemenea, el s-a întâlnit cu studenţii de la Institutul de Tehnologie din Harbin, cea mai importantă instituţie chineză pentru ştiinţa armelor, care a fost sancţionată de Departamentul de Comerţ al SUA.

Este prima călătorie în străinătate a lui Putin de când a început un nou mandat de şase ani ca preşedinte la începutul acestei luni. Mişcarea a prelungit cei 24 de ani de guvernare ai lui Putin, acesta fiind pe cale să devină unul dintre cei mai longevivi lideri ai Rusiei.

Alegând Beijingul ca primă destinaţie în străinătate în cel de-al cincilea mandat al său, Putin a transmis un mesaj care subliniază importanţa Partidului Comunist Chinez pentru Moscova, au declarat analiştii.

De la preluarea mandatului de către Xi, în 2012, Putin s-a întâlnit cu acesta de peste 40 de ori. De asemenea, liderul Partidului Comunist Chinez a ales Moscova ca prima sa destinaţie în străinătate de la începutul celui de-al treilea mandat record al său, în martie 2023. La acea vreme, Xi i-a spus lui Putin că va avea loc o schimbare care "nu s-a mai întâmplat în 100 de ani".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor