Cât de mare este influenţa Rusiei în Bulgaria

Think-tank-ul bruxellez New Direction a lansat recent un raport care arată cum Moscova foloseşte sectorul energetic şi partide din Bulgaria ca pârghii pentru a-şi întări influenţa asupra acestei ţări.
Liderul partidului bulgar Ataka de extremă-dreaptă, Volen Siderov.
Liderul partidului bulgar Ataka de extremă-dreaptă, Volen Siderov. (VALENTINA PETROVA / AFP / Getty Images)

”În timp ce Occidentul a făcut eforturi puternice pentru a primi Rusia în comunitatea internaţională, Vladimir Putin se concentrează pe combinaţia tradiţională de ameninţări militare, influenţă economică şi soft power pentru a recrea trecutul. Raportul arată conexiunile adânc înrădăcinate pe care le foloseşte Rusia pentru a influenţa Bulgaria”, a declarat europarlamentarul britanic Geoffrey Van Orden în cadrul evenimentului de lansare.

La rândul său, un alt membru al PE, Tomasz Poreba, preşedinte New Direction, a apreciat că ”acţiunile lui Putin faţă de Europa de Est cer o reacţie coezivă, puternică şi rapidă a Europei pentru că dacă nu se va face nimic, în curând va fi prea târziu. Ucraina a demonstrat trecerea Rusiei de la soft power la hard power. Dat fiind soft power-ul rusesc puternic din Bulgaria, descris în raport, o vigilenţă specială este necesară”.

Europarlamentarul bulgar Nikolai Barekov a făcut o radiografie a influenţei Moscovei la Sofia, arătând că în privinţa relaţiei cu Rusia partidele din Bulgaria sunt împărţite în două tabere: pro-Putin şi anti-Putin.

Chiar dacă Bulgaria este membră NATO şi UE, ţara este puternic dependentă de exporturile ruseşti de energie. Barekov a afirmat că ”o parte din guvern şi opoziţie sunt dependente personal de Putin şi de fostul KGB. În ziua de azi mulţi foşti agenţi KGB sunt membri ai Parlamentului bulgar, la un sfert de secol de la căderea dictatorului Todor Jivkov”.

Europarlamentarul a mai subliniat că Bulgaria este de o importantă strategică pentru Europa, dat fiind că Turcia şi Rusia îşi duc noul conflict inclusiv pe teritoriul acestei ţări. Minoritatea turcă din Bulgaria care are propriul său partid este şi ea divizată între cei care-l susţin pe Erdogan şi ceilalţi care-l susţin pe Putin. ”Ambele tabere sunt pline de agenţi ai fostului KGB şi ai fostului Serviciu de Securitate comunist – DS. Şi partidele celelalte sunt divizate între cele care-l susţin pe Putin şi cele care susţin SUA”, a mai spus Barekov, arătând că percepţia populaţiei bulgare faţă de Rusia este predominant pozitivă datorită faptului că ţarul Rusiei a eliberat Bulgaria de sub conducerea otomană.

Dependenţa politică şi economică

Peste 90% din consumul de gaz pentru gospodăriile şi industria din Bulgaria vine din Rusia, iar în prezent nu există alternative. 30% din electricitatea ţării este produsă de o singură centrală nucleară Kozlodui, unde două reactoare ruseşti funcţionează cu combustibil nuclear rusesc. În plus, singura rafinărie de petrol din ţară localizată în Burgas este deţinută de Lukoil.

Paradoxal contractele privind alimentarea cu gaz rusesc, cât şi vânzarea rafinăriei către ruşi au fost semnate în perioada 1997-2001, în timpul unui guvern pro-american de dreapta, condus de Ivan Kostov.

”O parte din guvern şi opoziţie sunt dependente personal de Putin şi de fostul KGB. În ziua de azi mulţi foşti agenţi KGB sunt membri ai Parlamentului bulgar, la un sfert de secol de la căderea dictatorului Todor Jivkov” - Nikolai Barekov.

În prezent, autorităţile bulgare au fost determinate de presiunile UE să renunţe la proiectul rusesc South Stream, dar nu au făcut-o de bună voie. Potrivit raportului, sumele mari de bani făcute de companiile energetice ruseşti în Bulgaria se întorc sub forma de granturi pentru anumite partide politice fidele Moscovei.

Un exemplu dat în raport în acest sens este partidul fostului preşedinte Gheorghi Pârvanov, Alternative for Bulgarian Revival, care are un vicepremier în cabinetul Boiko Borisov. În perioada 2001-2011, Pârvanov a făcut un lobby activ pentru Putin, pentru gazoductul South Stream şi conducta Burgas-Alexandroupolis.

Celălalt partid care, potrivit raportului, avansează interesele ruseşti în Bulgaria este formaţiunea de extremă dreapta Ataka, condusă de Volen Siderov. Acesta este parte a fenomenului mai larg prin care formaţiuni de extremă dreapta din Europa sunt finanţate direct de Rusia.

Pe de altă parte însă şi partidul de dreapta al premierului Borisov aflat la putere are un discurs ambiguu faţă de Moscova. Dacă pe plan extern liderii acestuia au criticat acţiunile Rusiei, în plan intern pentru publicul bulgar şi rus, guvernul a pledat pentru ridicarea sancţiunilor impuse acesteia.

”Putin şi ruşii au mulţi susţinători oficiali în Bulgaria. Este îngrijorător faptul că lobby-urile acestea au pătruns în partidele politice din guvern şi din opoziţie. În plus, trebuie notat că o covârşitoare majoritate a opiniei publice susţine acţiunile recente ale lui Putin”, concluzionează Nikolai Barekov, membru al Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor din Parlamentul European.