Catalani separatişti blochează un punct de trecere între Franţa şi Spania

(JOSE JORDAN / AFP / Getty Images)

Sute de protestatari pro-independenţă ai Cataloniei au blocat luni un punct de frontieră pe autostrada AP-7, care face legătura între Catalonia şi Franţa, oprind traficul pe ambele sensuri în ziua d e după alegerile parlamentare din Spania.

În jurul orei 8 GMT, autostrada - o importantă rută de camioane din Franţa spre sudul Spaniei - a fost tăiată în punctul de frontieră al La Jonquera, cu protestatari pe partea franceză şi de cea spaniolă.

Traficul a fost redirecţionat către un alt drum mai mic, în timp ce protestatarii au instalat bariere de beton pe autostradă şi au creat o scenă pentru concerte.

Catalonia a fost zguduită de proteste în masă, după ce un tribunal spaniol a hotărât pedepse mari cu închisoarea pentru nouă lideri separatişti implicaţi în dosarul separatist din 2017.

Campania pentru independenţa catalană a fost în mare parte paşnică, dar unele proteste au devenit violente luna trecută, o minoritate de manifestanţi în mare parte tineri incendiind maşini şi pubele şi aruncând coctailuri Molotov către forţele de ordine, d e altfel cunoscute pentru brutalitatea cu care strivesc protestatarii separatişti.

Grupul Tsunami-ul Democratic, care a organizat proteste în masă inclusiv pe aeroportul din Barcelona luna trecută, a revendicat responsabilitatea pentru perturbarea de luni.

Grupul, care spune că îndeamnă la nesupunere civică paşnică, a declarat pe Twitter că obiectivul său a fost să solicite comunităţii internaţionale „să facă statul spaniol să înţeleagă că singura cale este dialogul”.

Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreapta Vox, care după alegerile de duminică a devenit cel de-al treilea partid din parlament, a declarat că blocajul rutier este „inacceptabil”.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a anunţat o „desfăşurare largă” a poliţiei regionale catalane, inclusiv a ofiţerilor anti-revolte pe partea spaniolă a frontierei.

De partea franceză, poliţia locală a fost şi ea prezentă. Au fost câteva momente de tensiune cu protestatarii, inclusiv atunci când poliţia le-a ordonat acestora să permită trecerea unor camioane, iar protestatarii au refuzat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe