Cătălin Predoiu: "Domnul Ponta are dublă comandă" (Video)

Cătălin Predoiu, conferinţă de presă la ACL
Cătălin Predoiu, conferinţă de presă la ACL (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Material video, pe pagina originală Epoch Times.

"Avem, după melodrama Corlăţean, comedia Meleşcanu, pusă în operă de Victor Ponta", a declarat marţi prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, criticând declaraţiile noului ministru de Externe, care, la finele întâlnirii cu reprezentanţii BEC pe tema organizării următorului tur de scrutin în diaspora, conchidea că "e foarte clar că nu e clar dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare".

Prim-vicepreşedintele PDL a arătat că, în lumina ultimelor evenimente, este foarte clar "domnul Ponta are dublă comandă: când domnul Meleşcanu s-a cerut în guvern, Ponta s-a executat" şi că "lui Ponta îi este frică de votul din diaspora".

Predoiu a adăugat că datele din primul tur arată că "am avut de a face cu o acţiune deliberată a MAE de a restrânge dreptul constituţional la vot". Altfel, nu se explică de ce s-au desfiinţat secţii de vot în localităţile unde trăiesc mulţi români şi au fost înfiinţate secţii în localităţi cu diapora mai redusă, a afirmat fostul ministru al Justiţiei, dând, drept exemplu, desfiinţarea secţiei de votare din Salzburg, Austria, fără să se fi înfiinţat alta în loc, precum şi desfiinţarea secţiilor din Liege şi Anvers, Belgia, în locul cărora s-au înfiinţat alte două, în localităţi mai mici.

"În Bulgaria, s-a desfiinţat secţia de votare de la Burgas, nu s-a înfiinţat alta în loc; în Franţa, s-a desfiinţat secţia din Marsilia, nu s-a înfiinţat alta în loc; a fost înfiinţată alta la Nancy, un oraş foarte mic, prin comparaţie", a adăugat Predoiu.

Mai mult decât atât, în Italia au existat oferte ale primăriilor din localităţi cu comunităţi numeroase de români de a găzdui pe costul lor astfel de secţii, dar au fost refuzate, a mai reamintit Predoiu, dând exemplul Verbaniei. Totodată, din diaspora vin mărturii că, în ultimele zile, au fost mutate secţii de votare, astfel încât românii nu le mai găsesc, a mai precizat fostul ministru.

"După această acţiune concertată de a vota votul, am avut această comedie cu demisia ministrului de Externe şi, acum, prestaţia lui Meleşcanu, care ne spune senin acelaşi lucru pe care ni-l spunea Corlăţean (că nu se poate suplimenta numărul secţiilor de votare în diaspora n.r.) (...) Este fals că MAE nu are atribuţii în procesul electoral în străinătate şi că, citez pe domnul Meleşcanu, nu se poate. Reamintesc că dreptul la vot este prevăzut în articolul 23 din Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice şi în art. 36 din Constituţie. În baza acestor texte, orice guvern poate să organizeze executarea legii, adică să garanteze dreptul la vot. Meleşcanu să se raporteze la Constituţie, nimic nu poate bate Constituţia, nici măcar voinţa domnului Ponta", a declarat Predoiu, adăugând că inclusiv BEC a explicat că nu existau impedimente legale pentru ca MAE să deschidă atâtea secţii de votare câte erau necesare.

"Dacă MAE nu va organiza noi secţii de vot în străinătate, se va încălca dreptul la vot al cetăţenilor", a acuzat Predoiu, precizând că e scandalos modul în care guvernul îi tratează pe românii din străinătate, care, din 2010 şi până acum, au trimis în ţară 18 miliarde de Euro.

"Ăsta e răspunsul guvernului la contribuţia lor", a spus Predoiu, punând punctul pe i.