Catalonia declară obligatorie purtarea măştilor în public în orice circumstanţă

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Un ordin care prevede că măştile de faţă împotriva virusului Wuhan sunt obligatorii în public a intrat în vigoare în Catalonia. Cei care încalcă regulamentul pot primi amenzi de 100€.

Ordinul a fost anunţat miercuri, la patru zile după ce peste 200.000 de persoane din zona Segria au fost supuse măsurilor de restricţie a libertăţii de mişcare din cauza unui număr mare de îmbolnăviri.

Măştile sunt obligatorii în toată Spania în spaţii interioare publice şi în aer liber atunci când nu se poate menţine distanţa fizică de 1,5 metri, dar Catalonia este prima regiune care obligă purtarea măştilor în toate situaţiile, indiferent de distanţă.

La scurt timp, oraşul basc Ordizia a impus o reglementare similară după ce a descoperit un grup de aproape 50 de cazuri.

Declin în utilizarea măştii de faţă

Catalonia, care are o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, a înregistrat cea mai mare creştere a cazurilor nou confirmate faţă de celelalte regiuni din Spania, după ce a fost ridicată carantina la nivel naţional la jumătatea lunii iunie.

Autorităţile din regiune au avertizat că spitalele devin în curând incapabile să funcţioneze normal în cazul în care apar noi cazuri.

Oficialii au declarat că măsurile mai stricte au drept scop combaterea scăderii vizibile a utilizării măştilor de faţă de către unii cetăţeni.

Spania este una dintre cele mai afectate ţări europene, cu aproape 270.000 de infecţii şi peste 28.000 de decese cauzate de virusul Wuhan.

După temeri iniţiale ale unor autorităţi din domeniul sănătăţii în ceea ce priveşte eficacitatea purtării măştii, portul măştilor în public este considerat acum o măsură importantă în prevenţia răspândirii virusului Wuhan, care a ucis cel puţin o jumătate de milion de persoane în întreaga lume.