Catalonia: Poliţia confiscă buletine de vot şi trage cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi pro-independenţă [video]

Ofiţerii de poliţie spanioli, care trebuie să împiedice desfăşurarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia, s-au ciocnit cu alegătorii în faţa mai multor secţii de votare. Mii de poliţişti au fost trimişi în regiune cu ordinul de a confisca buletinele de vot.
Poliţia Naţională confiscă buletinele de vot la o secţie de votare în Barcelona, 1 octombrie 2017
Poliţia Naţională confiscă buletinele de vot la o secţie de votare în Barcelona, 1 octombrie 2017 (Twitter)

Forţele de ordine spaniole au tras cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor în faţa unei secţii de votare din Barcelona, pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de disputatul referendum pentru independenţă.

Conform mass mediei locale, incidentul a avut loc în timp ce poliţiştii încercau să împrăştie o mulţime de alegători care îi împiedicau să plece cu buletinele de vot confiscate la o secţie de votare. Serviciile de urgenţă catalane au declarat că 761 de persoane au fost rănite de forţele de ordine, până la ora locală 16:00, dintre care câteva în mod grav.

Ciocniri au izbucnit de asemenea în apropierea oraşului catalan Girona, unde liderul separatist Carles Puigdemont urma sa îşi depună buletinul de vot. Imaginile televizate au arătat cum poliţiştii au intrat cu forţa în secţia de votare din Sant Julia de Ramis, folosind bastoane pentru a dispersa alegătorii şi distrugând o uşă din sticlă. Ofiţerii, înarmaţi cu scuturi şi căşti, au fost văzuţi târând persoane pe jos. După raid, Puigdemont şi-a depus votul la o altă secţie de votare, respectiv în satul Cornella del Terri.

“Utilizarea nejustificată a violenţei - care este atât iraţională cât şi iresponsabilă - de către statul spaniol nu va opri voinţa poporului catalan”, a declarat Puigdemont reporterilor.

Delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, a precizat că intervenţia poliţiei a fost necesară pentru a opri un vot neautorizat, adăugând că obiectivul principal al ofiţerilor a fost acela de a confisca materiale electorale.

“Am fost forţaţi să facem ceea ce nu am dorit să facem”, a adăugat Millo.

Mii de ofiţeri de poliţie şi ai Gărzii Civile au fost desfăşuraţi în regiune pentru a confisca buletine de vot şi alte documente electorale, a afirmat Ministerul spaniol de Interne.

Buletine şi urne de vot cu sigiliul guvernului catalan au apărut în zeci de secţii de votare în Catalonia în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în ciuda faptului că guvernul din Madrid a declarat anterior că a reuşit să oprească referendumul “ilegal”.

Un oficial catalan a declarat că 73% dintre secţiile de votare sunt deschise, în ciuda eforturilor guvernului central de a opri referendumul.

Mulţi dintre susţinătorii independenţei catalane şi-au petrecut noaptea trecută în şcoli şi alte locaţii de votare cu scopul de a le ţine deschise până la începerea votului propriu-zis, la ora locală 9 a.m. (0700 UTC).

Mii de persoane au început să stea la cozi în faţa secţiilor de votare începând cu ora locală 5 a acestei dimineţi.

În aceeaşi perioadă de timp, 30 de dubiţe şi camioane ale Gărzii Civile au plecat din portul Barcelona. Totodată, în Catalonia au fost aduşi poliţişti din mai multe regiuni ale Spaniei cu misiunea de a opri votul pentru secesiunea catalanilor.

Oficiali guvernamentali catalani au declarat în această dimineaţă că alegătorii pot folosi de asemenea şi buletine de vot printate acasă şi că pot merge la orice altă secţie de votare dacă cele la care sunt înscrişi sunt închise.

Puigdemont a făcut apel la “mediere” pentru a soluţiona bătălia politică “gravă” ce divizează autoritatea regională de guvernul central din Madrid.

“Dacă câştigă tabăra DA, dacă câştigă tabăra NU – indiferent de scenariu trebuie să existe o mediere deoarece lucrurile nu funcţionează”, a declarat el într-un interviu AFP.

Proteste masive

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Madridului pentru a protesta împotriva votului catalan de astăzi. Fluturând steaguri spaniole, scandând slogane precum “Viva España”, “Unitate spaniolă” sau “Catalonia este Spania”, manifestanţii au cerut, printre altele, ca liderul catalan Puigdemont să fie aruncat în închisoare.

Acesta a fost cel mai mare protest pro-Unitate de când a fost anunţat referendumul catalan în urmă cu câteva luni. Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe, inclusiv Malaga, Cordoba, Sevilla, Santander, Palma de Mallorca şi Zaragoza.

O mare majoritate a catalanilor susţin ideea desfăşurării unui referendum legitim, dar sunt divizaţi în privinţa secesiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe