Câţi bani a încasat Anca Alexandrescu de la compania pe care Ponta a iertat-o de o datorie de 600 de milioane de dolari?

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Screenshot - Realitatea)

Cunoscută pentru apropierea de Liviu Dragnea, Anca Alexandrescu e o prezenţă mult mai veche în PSD. I-a consiliat pe Adrian Năstase şi pe Victor Ponta şi pare nelipsită de la vârful PSD, la vedere sau din umbră, scrie Newsweek.ro. În spaţiul public s-au ridicat multe întrebări despre prezenţa ei, după demisia lui Ponta de la Guvern, în staff-ul KazMunayGas, fostă Rompetrol, Companie pe care fostul premier PSD a iertat-o de o datorie de 600 de milioane de dolari.

În ceea ce priveşte prezenţa ei în staff, în spaţiul public s-a făcut o legătură foarte clară între modul în care Ponta a favorizat KMGI şi relaţia profesională dintre Anca Alexandrescu şi Victor Ponta. Nu s-a ştiut însă ce beneficii are Alexandrescu din relaţia de serviciu cu KMG, căci în toate declaraţiile de avere depuse de aceasta, sumele primite de la kazmunaygas au fost anonimizate, arată sursa citată.

Un document pe care Newsweek România l-a publicat însă în exclusivitate arată că, în aproximativ un an, Anca Alexandrescu a câştigat peste jumătate de milion de lei de la KMG.

Potrivit unei declaraţii de avere depuse în 2018, Anca Alexandrescu a fost PR al KazMunayGas între iunie 2016 şi mai 2017. Un an, deci.

Consiliera greilor din PSD a menţionat această calitate şi într-o declaraţie de avere din 2016 şi în cea din 2018 pomenită anterior. În ambele declaraţii, suma câştigată de la compania petrolieră este înlocuită de cuvântul „Confidenţial“.

Documentele intrate în posesia Newsweek România arată însă că în 2016 Alexandrescu a câştigat de la compania favorizată de Ponta aproape 135.000 de lei net. În 2017, a depăşit 440.000 de lei net. În total, este vorba de 575.000 de lei net pentru 12 luni. În medie, venituri de 48.000 de lei lunar, adică 10.000 de euro net.

Niciun şef de PR de pe piaţa din România nu câştigă această sumă netă lunar de la o singură companie, salariul pentru o astfel de poziţie fiind în jurul sumei de 5.000 de euro net, mai arată Newsweek.