Cazul Chen Guangcheng tulbură relaţiile dintre SUA şi China

Chen Guangcheng
Chen Guangcheng (The Epoch Times)

După ce a ridiculizat poliţia chineză prin fuga din arestul său domiciliar şi refugierea în Ambasada SUA, disidentul orb Chen Guangcheng a obţinut, cel puţin deocamdată, libertatea şi siguranţa pentru familia sa. În urma unui acord între autorităţile chineze şi americane, activistul a acceptat să părăsească legaţia americană şi a fost internat în spitalul Chaoyang pentru a primi îngrijiri după rănile suferite în fuga lui eroică desprinsă din filmele de acţiune, în noaptea de 22 aprilie, când a străbătut singur o pădure şi un râu înainte de a fi ajutat de un alt disident.

Fuga lui Chen tulbură relaţiile dintre Chjina şi SUA care se întâlnesc timp de două zile la Beijing în cadrul reuniunii anuale bilaterale, la care participă ministrului american al Trezoreriei şi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, care a anunţat deja că va aborda spinoasa problemă a drepturilor omului. Cum este de aşteptat, acest incident va eclipsa obişnuitele discuţii privind aprecierea yuanului şi diferitele poziţii privind Siria, Coreea de Nord şi Iranul. În schimbul de a nu cere azil politic în SUA, regimul chinez i-a promis disidentului că va investiga abuzurile suferite în timpul arestului său domiciliar la Donshigu, un sat din provincia orientală Shandong.

Fuga lui Chen Guangcheng a înfuriat autorităţile chineze care au criticat Casa Albă pentru amestecul lor în treburile interne şi au pretins scuze şi tragerea la răspundere a persoanele implicate pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete. ONG pentru drepturile omului din China (CHRD) a avertizat faţă de posibile represalii ale regimului după fuga lui Chen Guangcheng, având în vedere că mai multe rude şi prieteni ai disidentului au fost arestaţi.

Poreclit 'avocatul în tenişi' pentru originea lui modestă, acest activist de 40 de ani, care şi-a pierdut văzul când era copil, şi-a atras ura regimului după ce a criticat campaniile masive de avorturi şi sterilizări forţate din Shandong. Denunţurile sale, bine documentate, au adus în atenţie politica 'unui singur copil' impusă de guvern la sfârşitul anilor 70 şi au dezvăluit abuzurile autorităţilor locale în aplicarea sa. După ce a stat patru ani la închisoare, el a fost supus arestului domiciliar în septembrie 2010, până în momentul în care a profitat de neatenţia paznicilor săi şi a reuşit să fugă. Deşi este nevăzător, el a reuşit să străbată o pădure, unde a căzut de peste 200 de ori în încercarea lui disperată de a-şi recâştiga libertatea.

În timpul detenţiei sale el a reuşit să înregistreze un video în care denunţă abuzurile şi supravegherea la care este supus. Inclusiv actorul Christian Bale, protagonist al filmului 'Batman', însoţit de o echipă de filmare a CNN a fost impiedicat să-l viziteze pe disident în satul său şi obligat de poliţie să se întoarcă la Beijing. Evadarea lui Chen Guangcheng readuce în atenţie fuga fostului şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, care în februarie s-a refugiat în Consulatul SUA din oraşul Chengdu pentru a denunţa afacerile tulburi ale şefului său, fostul secretar al PC Comunist Bo Xilai, căzut acum în dizgraţie, şi ale soţiei sale, Gu Kailai, acuzată de uciderea omului de afaceri britanic, Neil Heywood. Sunt deja multe punctele negre care vor perturba agenda întâlnirii bilaterale SUA-China de joi şi vineri.

Înainte de a părăsi ambasada americană şi a fi internat în spital pentru îngrijiri, disidentul a cerut să se întâlnească cu avocatul său şi să intermedieze un interviu cu ziarul Washington Post căruia i-a mărturisit că vrea să 'o sărute' pe Hillary Clinton pentru că l-a ajutat. Potrivit unor surse ale Administraţiei americane, guvernul chinez a convenit ca Chen să se reunească cu familia, să fie transferat într-un loc sigur şi să intre la o universitate.