Cazul femeii care a ars "ca o torţă" în spital. Secretar de stat, explicaţii despre cauzele "incidentului"

Spitalul de Urgenţă Floreasca
Spitalul de Urgenţă Floreasca (Epoch Times România)

"Incidentul" de la Spitalul Floreasca, unde o pacientă a luat foc pe masa de operaţie a fost cauzat de faptul că bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deşi instrucţiunile aparatului interzic această combinaţie, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan. Potrivit acestuia, starea de sănătate a pacientei care a ars este gravă iar prognosticul este unul "rezervat."

"Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinaţiei dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electro-bisturiu.

Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor trei elemente să se fi produs incendiul. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientului. Acel biocid are autorizaţie să fie folosit în acest sens. Problema este că electro-bisturiul are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu acest biocid", a declarat secretarul de stat

Echipa medicală trebuie să cunoască aceste specificaţii. De asemenea, probabil ar fi trebuit folosit al tip de dezinfectant, afirmă secretarul de stat.

"Aceste accidente nu sunt unice în ţară şi în străinătate, însă sunt rare.", a declarat Horaţiu Moldovan, citat de Ziare.com, la Spitalul Floreasca.

Referitor la starea pacientei, secretarul de stat a precizat că deşi aceasta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurgie Plastică, este într-o situaţie critică iar prognosticul ei este rezervat.

Întrebat de ce Spitalul Floreasca a anunţat Ministerul Sănătăţii abia după câteva zile de la producerea incidentului, Moldovan a spus: "Nu pot să răspund. E una dintre problemele care se relevă în această situaţie".

"Nu sunt în măsură să vă dau concluziile anchetei. Nu doresc să mă antepronunţ. Colegiul Medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informaţii preliminare care să orienteze o soluţie. (...) Nu putem vorbi de vină din poziţia în care suntem în acest moment. Vorbim despre fapte, interpretarea lor, înţelegerea fenomenului şi când vom avea concluzii, vom vorbi mai departe", a mai precizat reprezentantul ministerului.

O pacientă a luat foc pe masa de operaţii la Spitalul Floreasca din Capitală. "Incidentul" ce a avut loc cu o săptămână în urmă a fost adus la cunoştinţa opiniei publice de deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit căruia femeia a ars practic ca o torţă în timpul operaţiei, până ce un cadru medical s-a dezmeticit şi a aruncat pe ea o găleată de apă.