Cazul fetiţei luate cu mascaţii de acasă pentru a fi dată în adopţie unei familii româno-americane

Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane
Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane (Captură foto vis Digi24)

O fetiţă în vârstă de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa familiei în care se afla în plasament, pentru a fi dată în adopţie unei familii româno-americane. Cum incidentul a fost filmat, cazul a explodat în spaţiul public stârnind reacţii vehemente din partea cetăţenilor. Scandalul a fost atât de uriaş încât a intervenit inclusiv premierul Viorica Dăncilă.

Astfel, şefa Guvernului a solicitat de urgenţă ministrului de Interne, Carmen Dan, şi ministrului Muncii, Marius Budăi, să afle şi să raporteze ce s-a întâmplat exact cu fetiţa din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi.

Totodată, Viorica Dăncilă a transmis că ar trebui analizat comportamentul procurorului de caz, care, aşa cum se vede şi în materialul video, a luat cu forţa fetiţa pentru a o urca în maşina ce ar fi trebuit s-o ducă la părinţii adoptivi.

În filmare se vede cum micuţa, de frica de a nu fi luată din casa asistentei maternale care o îngrijea de peste 7 ani, se agaţă cu disperare de aceasta stigând-o "mami". Femeia a leşinat în urma şocului emoţional.

Vă invităm să urmăriţi cele două materiale video cu incidentul aici si aici.

Mai trebuie precizat că soţii Şărămăt, de lângă care a fost luată fetiţa, au acuzat că micuţa este dată familiei din SUA pentru că ar fi plătit mită 30.000 de dolari.

"Uitaţi, oameni buni, ce se întâmplă la noi în România. Vă daţi seama? Această familie din America a intervenit şi a dat la Autoritatea Tutelară la Bucureşti 30.000 de dolari. Aşa au specificat ei. Au dat 30.000 de dolari la doamna Coman, care este preşedinta Adopţiilor la nivel naţional şi pentru adopţiile internaţionale", a declarat Vasile Şărămăt, citat de stiripesurse.

În acelaşi timp, în spaţiul public au început să circule informaţii potrivit cărora fetiţa ar fi dorită de familia din America pentru a-i fi prelevate organele, întrucât unul dintre cei doi copii este grav bolnav şi are nevoie de un transplant. Informaţia se pare că ar fi plecat chiar de la familia care o avea în plasament.

Aspectele legale

Asociaţia VeDem Just, fondată de judecătorul Cristi Danileţ, transmite următoarele:

"Faţă de cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forţa de autorităţile statului de la asistentul maternal, reprezentanţii vedemjust s-au interesat şi pot comunica public următoarele:

- procedura de adopţie fusese finalizată, după trei ani. După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat, a fost decisă adopţia în favoarea unei familii de români(au cetăţenia noastră) stabilită în SUA;

- reprezentanţii ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreţ autorităţile şi inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori;

- acum două luni asistentului maternal i s-a retras atestatul;

- pe certificatul copilului scrie deja numele părinţilor adoptatori;

- există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopţie. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecţia Copilului, executor judecătoresc şi Poliţie.

Este regretabil că presa a prezentat cazul fără o poziţie din partea instituţiei publice ANPDC sau a organizaţiei FONDC care s-au preocupat îndeaproape de acest caz."

Reacţia procurorului general

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare şi Control".

Reacţia şefei MAI

"După atitudinea corectă şi firească a Consilului Superior al Magistraturii de zilele trecute în cazul pedofilului, mă aştept la o reacţie asemănătoare şi în cazul fetiţei din Mehedinţi. Cred că este evident pentru toată lumea care a fost rolul Poliţiei acolo. Nu poliţiştii sunt cei care au bruscat copilul minor!", a scris Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.

Cazul şi în atenţia Ministerului Muncii

"Deschiderea adopţiei pentru copilul a cărei situaţie este mediatizată a fost realizată încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România.

În cadrul procedurii de adopţie aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adopţie.

Înainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinţi a informat asistentul maternal asupra faptului că fetiţa urma să fie declarată adoptabilă însă acesta a declarat în scris că nu doreşte adopţia copilului. Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopţia copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens.

Decizia cu privire la încuviinţarea adopţiei a fost luată de către instanţa judecătorească, singura instituţie din România care se poate pronunţa în acest sens.

Asistentul maternal este persoana care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil aflat în plasament pe o perioadă determinate de timp, respectiv până la reintegrarea copilului în familia naturală sau până la adopţia acestuia. Activitatea lui se desfăşoară în baza unui contract cu caracter special, aferent protecţiei copilului, încheiat cu direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Demersul realizat astăzi de către organele abilitate şi nu de reprezentanţi ai instituţiilor de protecţie a copilului, a vizat executarea unei sentinţe judecătoreşti privind încuviinţarea adopţiei, pentru a cărei aplicare fostul asistent maternal manifestă opoziţie.

Reamintim că persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul şi implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reţinut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislaţiei, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală faţă de fostul asistent maternal, pentru reţinere ilegală a copilului, demers susţinut şi de către alte instituţii.

Din dispoziţia procurorului de caz de la Parchetul Curţii de Apel Craiova copilul a fost prezentat ulterior la Institutul de Medicină Legală Craiova, unde s-a constatat că nu a suferit leziuni/traume. Copilul a fost predat apoi familiei adoptive, de către procurorul de caz. La cererea procurorului de caz la toată operaţiunea au asistat un psiholog şi un asistent social de la DGASPC DOLJ.

Potrivit legislaţiei, monitorizarea post-adopţie se va face, timp de doi ani, în România, dacă familia alege să rămână aici, de către DGASPC-ul pe raza căruia va locui familia sau de către instituţia similară din SUA, cu care avem încheiat protocol de colaborare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne