Cazul Promo-LEX, în vizorul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

Deschiderea de dosare penale împotriva membrilor Asociaţiei Promo-Lex de către KGB-ul transnistrean, precum şi interzicerea activităţii acestora de promovare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, a ajuns în atenţia Raportorilor Speciali ai Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.
Ion Manole, organizaţia Promo Lex, Chişinău
Ion Manole, organizaţia Promo Lex, Chişinău (Epoch Times România)

La 27 mai 2016, cazul Asociaţiei Promo-LEX a fost inclus în Raportul de comunicări în Procedurile Speciale al ONU (A/HRC/32/53) care urmează a fi audiat la a 32-a Sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, ce va avea loc în perioada 13 iunie – 1 iulie 2016, în Geneva, Elveţia vezi aici. La această sesiune se va pune în discuţie, de asemenea, Raportul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului din (A/HRC/32/20) privind recomandările practice pentru crearea şi menţinerea unui mediu sigur pentru societatea civilă bazat pe bunele practice şi lecţii învăţate, unde la fel s-a făcut referinţă la cazul Asociaţiei Promo-LEX, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.

Astfel, la 7 decembrie 2015, Raportorul Special al ONU privind apărătorii drepturilor omului a dat curs plângerii Asociaţiei Promo-LEX şi a adresat în comun cu alţi Raportori Speciali apeluri către: Guvernul R. Moldova, Coordonatorului Rezident al ONU şi reprezentant desemnat al Secretarului General al ONU (Dafina Gercheva) administraţiei de la Tiraspol (Ignatiev Vitaly)

Raportorii şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa procedurii penale iniţiate de către serviciile de Securitatea din regiunea transnistreană împotriva membrilor Promo-LEX. KGB-ul transnistrean împiedică în mare măsură exercitarea dreptului la libertatea de exprimare şi desfăşurarea activităţii de monitorizare a încălcărilor drepturilor omului în regiune. În plus, acesta a luat "măsuri speciale de investigaţii”, aplicate în cadrul acestor presupuse investigaţii penale, care pot duce la violări ale dreptului la viaţa privată a membrilor Asociaţiei.

În apelurile vizate, Raportorii au formulat întrebări de concretizare privind cazul de intimidare a Asociaţiei Promo-LEX şi a membrilor săi, solicitând celor vizaţi, ca informaţia să fie furnizată timp de 60 de zile. Răspunsul autorităţilor şi administraţiei de la Tiraspol, o dată parvenit în timpul solicitat de Raportori, urma să fie publicat în Raportul de comunicări în Procedurile Speciale din 27 mai 2016, astfel încât această informaţie să poată fi făcută publică şi prezentată la a 32-a Sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. În Raportul de comunicări în Procedurile Speciale din 27 mai 2016, nu a fost publicat însă răspunsul Guvernului Republicii Moldova.

Pentru mai multe informaţii, citiţi şi Ion Manole (Promo-Lex): Regimul de la Tiraspol nu este responsabilizat pentru abuzurile sale” (interviu)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe