Cazul Skripal: May îl acuză pe Putin şi cere Rusiei explicaţii

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a cerut explicaţii preşedintelui rus Vladimir Putin după ce a învinuit Rusia de tentativa de a-l ucide pe fostul spion Serghei Skripal şi pe fiica sa.

Luând cuvântul în Camera Comunelor, May a acuzat Rusia de o "utilizare ilegală a forţei".

Fostul agent dublu rus, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, vor rămâne în spital opt zile, fiind în stare critică, după ce au fost găsiţi prăbuşiţi pe o bancă din oraşul Salisbury, comitatul Wiltshire.

Premierul britanic a notat: "Acum este clar că domnul Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu o substanţă chimică de uz militar produsă de Rusia".

"Pe baza identificării pozitive a acestui agent chimic de experţii mondiali de la agenţia de apărare, ştiinţă şi tehnologie ... faptul că avem cunoştinţă că Rusia a produs anterior acest agent chimic şi este în continuare capabilă să facă acest lucru, istoria Rusiei de a efectua asasinate sponsorizate de stat, precum şi evaluarea noastră potrivit căreia Rusia consideră că unii dezertori sunt ţinte legitime pentru asasinare, Guvernul (britanic) a ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă de atacul împotriva lui Serghei şi a Iuliei Skripal".

"Există, prin urmare, doar două explicaţii plauzibile pentru ceea ce s-a întâmplat în Salisbury."

"Fie acesta a fost un act direct al statului rus împotriva ţării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul asupra agentului său potenţial catastrofic şi a permis să intre pe mâini nepotrivite".

Secretarul britanic de Externe, Boris Johnson, l-a convocat pe ambasadorul rus la Ministerul Afacerilor Externe britanic şi a cerut explicaţii până a doua zi.

May a mai adăugat: "Această acţiune este pe tiparul de agresiune al statului rus".

Premierul britanic a mai citat anexarea de către Rusia a Crimeei, încălcarea repetată a spaţiului aerian european şi tacticile de spionaj cibernetic, inclusiv, ceea ce ea a numit "amestecul în alegeri", în timp ce a subliniat că, în timpul ultimului discurs al lui Putin privind starea naţiunii, preşedintele rus a arătat clipuri video cu lansare de rachete, inclusiv modelarea atacurilor asupra Statelor Unite.

"Uciderea extrajudiciară a teroriştilor şi disidenţilor din afara Rusiei a fost sancţionată legal de către Parlamentul Rusiei în 2006".

May a comparat, de asemenea, incidentul cu uciderea în 2006 a spionului rus Alexander Litvinenko.

"După moartea domnului Litvinenko, am expulzat diplomaţii ruşi, am suspendat cooperarea în domeniul securităţii, am oprit planurile bilaterale privind vizele, am îngheţat bunurile suspecţilor şi i-am pus pe listele internaţionale de extrădare. Şi aceste măsuri rămân în vigoare. "

Alocuţiunea primului-ministru britanic a avut loc după ce aceasta a purtat discuţii despre atacul din Salisbury cu Consiliul Naţional de Securitate (NSC), unde miniştrii au fost informaţi cu privire la cele mai recente informaţii despre incident.

Secretarul de Externe, Boris Johnson, a sugerat deja că incidentul ar putea conduce la boicotarea Cupei Mondiale a Rusiei în 2018 în vară, deşi mai târziu a precizat că acest lucru se va limita la oficialii trimişi la eveniment, nu la echipa naţională a Angliei.

Incidentul este doar cel mai recent caz dintr-o serie de încercări aparente de asasinare a cetăţenilor ruşi care trăiesc în această ţară.

În 2006, Alexandr Litvinenko, fost agent rus al Serviciului Federal de Securitate (FSB) care a fugit în Marea Britanie, a murit în spital datorită unei doze rare, fatale, cu izotopul radioactiv polonium-210, care a fost pus în băutura sa la un hotel în Londra.

Un deceniu mai târziu, o anchetă a concluzionat că moartea sa a fost o operaţiune FSB, dar nu a fost făcută oficial nicio acuzaţie.