CCR a mutat decisiv: Iohannis, obligat să promulge încă una dintre legile Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis este obligat din nou de Curtea Constituţională să promulge una dintre legile Justiţiei - cea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Mai rămâne acum o singură lege care încă se află pe masa instanţei.
Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Curtea Constituţională a respins, în şedinţa de marţi, sesizarea înaintată de preşedintele Klaus Iohannis în cazul legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, ultima dintre cele trei legi ale Justiţiei.

Decizia a fost luată cu o majoritate clară de 7 la 2 voturi, astfel că legea merge la Cotroceni. Vrând-nevrând, şeful statului este obligat acum să o promulge.

În acelaşi timp, CCR a amânat pentru data de 25 septembrie decizia referitoare la Legea privind Statutul Magistraţilor, ultima din pachetul celor trei legi ale Justiţiei.

Între timp, legea privind organizarea judiciară a fost deja promulgată de Iohannis.

Reamintim că, în timp ce coaliţia PSD-ALDE-UDMR, în frunte cu şeful comisiei speciale pentru justiţie, artizanul OUG 13 Florin Iordache, consideră că legile care au ieşit din Parlament vor avea efecte benefice asupra sistemului judiciar, preşedintele Klaus Iohannis şi Opoziţia s-au arătat extrem de nemulţumiţi în această privinţă.

A venit apoi opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, care a fost cât se poate de tranşantă şi a confirmat temerile ridicate pe marginea acestor legi. Pe scurt, în viziunea experţilor internaţionali, modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE riscă să submineze independenţa procurorilor şi judecătorilor, precum şi încrederea publicului în justiţie. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne