CE a propus liberalizarea regimului de vize în spaţiul Schengen pentru moldoveni

(photos.com)

Comisia Europenă (CE) a propus miercuri liberalizarea regimului de vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii RM care deţin paşapoarte biometrice. Potrivit "Infotag", despre aceasta se vorbeşte în comunicatul oficial al CE, în care se menţionează că "propunerea este bazată pe implementarea cu succes de către RM a cerinţelor Planului de acţiuni pentru abolirea regimului de vize".

"Sunt foarte bucuroasă că propun abolirea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice. Vreau să felicit conducerea Moldovei pentru hotărârea de a efectua reformele cheie şi succesele obţinute. Posibilitatea de a călători în UE fără vize va facilita relaţiile cu partenerii din UE, va dezvolta businessul, relaţiile sociale şi culturale între UE şi RM. Sincer sper că şi alte ţări ale "Parteneriatului Estic", care tind spre liberalizarea vizelor, vor continua să lucreze asupra atingerii acestui ţel", a spus comisarul UE pentru Afacerile Interne, Cecilia Malmstrom.

În comunicatul CE se mai menţionează că şi comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule, a felicitat partenerii moldoveni pentru implementarea reformelor, care au precedat propunerea de miercuri.

"Sunt bucuros că suntem în stare să înaintăm această propunere în ajunul Summitului de la Vilnius, în cadrul căruia planificăm să parafăm Acordul de Asociere şi Liber schimb cu RM. Acestea sunt etape importante în drumul RM pentru o asociere politică mai apropiată şi o integrare economică cu Europa. Aceste decizii, sigur, vor oferi prioritate cetăţenilor moldoveni", a spus Stefan Fule.

Potrivit comunicatului, propunerea de abolire a regimului de vize pentru cetăţenii RM, care deţin paşapoarte biometrice, va fi discutată de Parlamentul European şi Consiliul Europei.

"CE ar saluta acest fapt, dacă Parlamentul European şi Consiliul European ar lua o hotărâre în această privinţă până la finele mandatului actualei componenţe a parlamentului", se menţionează în comunicat.

Al cincilea raport, potrivit căruia RM a îndeplinit toate cerinţele pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, a fost prezentat la Bruxelles pe 15 noiembrie. La Chişinău contau pe faptul că propunerea va fi înaintată de către CE până la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28 noiembrie.

În ultimii trei ani, anual, de la 50 la 55 mii de cetăţeni ai RM obţin vize pentru vizitarea ţărilor din spaţiul Schengen. În acelaşi timp, numărul refuzurilor de acordare a vizelor s-a redus de la 11.4% în 2010, până la 6.5% în 2012.