Ce a zis Dragnea după întâlnirea cu Klemm? Şi cât de conform este cu realitatea?

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times)

Ieri, când presa relata că ambasadorul SUA i-a făcut o vizită fulger lui Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor, lumea se întreba, firesc, ce au discutat cei doi atât de urgent.

Mai ales că vizita venea în plin scandal generat de scrisoarea lui Giuliani - în care avocatul pleda pentru amnistie şi graţiere. Misiva a fost preluată cu surle şi trâmbiţe de Dragnea pentru a justifica "nevoia" de schimbări în Justiţie.

Cercetări ulterioare au dovedit, însă, că scrisoarea fusese rodul unui contract de lobby, plătită cu alte cuvinte, vestea apărând în presă chiar cu puţin timp înainte ca ambasadorul SUA să ajungă la Dragnea.

Ulterior vizitei sale la Parlament, Klemm nu a făcut declaraţii de presă, însă Liviu Dragnea a ţinut să dea un comunicat în care transmitea că principalul subiect de discuţie a vizat consolidarea "Parteneriatului Strategic, care reprezintă o prioritate a agendei de politică externă a României. În acest sens, au fost menţionate progresele înregistrate pe linia cooperării bilaterale pe componenta de securitate, precum şi interesul deosebit pentru dezvoltarea dimensiunii economice".

”Dincolo de dimensiunea apărării şi securităţii regionale, care a reprezentat şi continuă să reprezinte pilonul de bază al Parteneriatului Strategic, interacţiunile bilaterale acoperă o zonă extrem de vastă de domenii. În prezent, se acordă o atenţie prioritară consolidării dimensiunii economice a acestuia. Astfel de întâlniri sunt extrem de benefice, în special în perspectiva vizitei din septembrie a Secretarului pentru Energie, Richard Perry, care va participa la Summit-ul Celor Trei Mări”, susţinea Dragnea în comunicat.

Ambasada, însă, este de altă părere.

O zi mai târziu, Klemm a făcut şi el declaraţii, nu publice, ci în cadrul unui eveniment ce a avut loc fără presă. Mai exact, este vorba de ”The U.S. – România Strategic Partnership: Highlights & Opportunities- AmCham Ambassadorial Business Breakfast”, care a avut loc în această dimineaţă la Hotel Intercontinental, eveniment la care a fost prezent şi ambasadorul României în SUA, George Maior. Declaraţiile au fost semnalate către G4Media.ro de participanţi la întrunire şi din ele se poate deduce că da, este posibil să se fi vorbit despre partneriatul strategic, însă nu la modul la care încearcă Dragnea să prezinte întâlnirea.

Conform G4Media, Klemm a declarat astăzi că modificările aduse legislaţiei penale şi anticorupţie pot influenţa negativ relaţia România – SUA şi că administraţia de la Washington sprijină complet lupta anticorupţie şi apărarea drepturilor omului.

"Recentele modificări în legislaţia penală şi anticorupţie, semnalate într-o scrisoare comună a ambasadorilor şi oficiali UE, pot avea un rol negativ asupra cooperării SUA-România în domeniul luptei împotriva terorismului, traficului de arme şi persoane şi aplicarea legii”, le-a declarat Klemm celor prezenţi la eveniment.

Puţin probabil deci, ca în cadrul discuţiei de ieri abordarea lui Klemm să fi fost diferită de ceea ce a susţinut astăzi. În sprijinul acestei teorii vine faptul că linia menţionată de Klemm este transmisă în mod constant de SUA în ultima perioadă.

În paranteză fie spus, că tot menţionează Dragnea despre interesul dezvoltării relaţiilor cu SUA şi despre Summit-ul Celor Trei Mări, Liviu Marian Pop, senatorul PSD care portretiza SUA drept un gândac de bucătărie care vrea să fure gazele României, n-a fost sancţionat de partidul pe care îl conduce Dragnea.

Iar organizarea summitului celor Trei Mări, spunea preşedinţia, este pusă în pericol prin rectificarea bugetară propusă de PSD, rectificare care va lăsa administraţia prezidenţială fără banii necesari îndeplinirii obligaţiilor internaţionale asumate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii