Ce ar fi făcut Rafila în locul lui Nelu Tătaru pentru gestionarea crizei provocate de Covid-19

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Alexandru Rafila a declarat sâmbătă, la Digi24, faptul că, dacă ar fi fost ministru al Sănătăţii, ar fi organizat altfel Ministerul, înfiinţând totodată şi un centru operativ, cu atribuţii clare în domeniul gestionării crizei provocate de coronavirus.

„În primul rând, aş fi circulat mai puţin prin ţară în vizite de lucru. Nu cred că este momentul vizitelor de lucru”, a replicat Rafila, întrebat fiind ce ar fi făcut dacă ar fi fost în locul ministrului Nelu Tătaru.

În opinia lui Alexandru Rafila, trebuia înfiinţat un centru operativ la nivelul ministerului, în care fiecare să aibă atribuţii şi răspunderi clare şi să se asigure că zona lui are alocate toate resursele necesare.

„În momentul de faţă trebuie făcută la nivelul Ministerului Sănătăţii - de fapt, am şi propus acest lucru în luna aprilie, cred - trebuie făcut un centru operativ cu atribuţii foarte clare pentru ministrul Sănătăţii, secretarii de stat, corelarea acestor persoane, care trebuie să fie în fruntea unor activităţi, în modul următor: trebuie să am un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistenţa medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să existe nişte şedinţe operative de evaluare a situaţiei din teren şi o alocare de resurse şi de nevoi pentru fiecare dintre judeţele din ţară”, susţine reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila a mai adăugat că, în momentul de faţă, organigrama Ministerului Sănătăţii nu prevede aceste lucruri, iar atribuţiile sunt amestecate.

„Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă, atribuţiile sunt intricate (amestecate - n.r.), organigrama Ministerului Sănătăţii după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă nu prevede - mie mi se pare absolut inexplicabil - nu apare cuvântul sănătate publică. Deci noi avem o urgenţă majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătăţii. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înţeleg şi din punct de vedere conceptual al organizării unui sistem de sănătate nu are niciun fel de justificare”, a mai adăugat medicul Rafila.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne