Ce au decis autorităţile române privind repatrierea turiştilor români rămaşi blocaţi în Maroc, ca urmare a suspendării zborurilor

(Getty Images)

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a anunţat, marţi, că a fost aprobată repatrierea turiştilor români rămaşi blocaţi în Maroc, după ce Regatul anunţase suspendarea tuturor zborurilor directe de pasageri pe o perioadă de două săptămâni, ca măsură de combatere a pandemiei.

Repatrierea cetăţenilor români se va face inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecţie Civilă.

Potrivit unui comunicat de presă al CNSU, citat de Agerpres, în vederea punerii în executare a acestor prevederi, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM, să întreprindă măsurile din competenţă.

Totodată, costurile vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin bugetele ministerelor implicate şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, precizează CNSU.

Context

Marocul şi-a închis graniţele pentru zborurile comerciale directe de pasageri, pentru o perioadă de două săptămâni, a anunţat, marţi, Ambasada României în regatul Maroc. Măsura a fost luată în contextul pandemiei de Covid-19.

“Informăm cetăţenii români că autorităţile marocane au decis, începând cu 29 noiembrie a.c., orele 23.59 suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre Regatul Maroc. Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetăţenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să ţină legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obţine informaţii cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obişnuite. Situaţia epidemiologică va fi periodic evaluată de autorităţile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune”, se arată într-o postare publicată, marţi, pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României în Maroc.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de cetăţeni români (turişti) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

Potrivit MAE, Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment.

“De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.

În acelaşi timp, MAE subliniază că autorităţile marocane permit, cu titlu excepţional şi în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre şi dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France şi Transavia”, se arată într-un comunicat al MAE remis Epoch Times România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură