Ce au discutat Lupu, Filat şi Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale?

Ana Chitoroagă
14.03.2012

Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Knut Vollebaek, a avut, astăzi, 14 martie, întrevederi cu preşedintele interimar, Marian Lupu, şi premierul Vlad Filat, unde au discutate aspecte referitoare la integrarea minorităţilor naţionale în societate, inclusiv progresele înregistrate în domeniul respectiv. De asemenea, a fost abordată situaţia şcolilor cu predare în limba română care activează în Transnistria, precum şi problemele legate de statutul juridic al UTA Găgăuzia.

În cadrul discuţiilor, preşedintele interimar Marian Lupu a reconfirmat angajamentul conducerii R. Moldova de a implementa principiile, normele şi standardele OSCE, inclusiv în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale.

În acest sens, Marian Lupu a propus iniţierea în Moldova a unui program special de stat pentru studierea limbii române de către minorităţile naţionale, în vederea integrării grupurilor etnice în societate, inclusiv a copiilor.

Cu privire la situaţia celor 8 şcoli moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, Marian Lupu a precizat că acest subiect rămâne a fi o preocupare constantă pentru autorităţi.

În acelaşi timp, Knut Vollebaek a menţionat că urmăreşte evoluţiile care au loc în Republica Moldova, în special implementarea măsurilor de apropiere a populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului.

Premierul Vlad Filat a subliniat că protecţia drepturilor şi integrarea minorităţilor naţionale în societatea moldovenească sunt o prioritate pentru Guvern, precizând că Programul de guvernare pentru perioada 2011- 2014 include un capitol special referitor la politicile dedicate minorităţilor naţionale.

De asemenea, premierul a mai menţionat că există unele restanţe în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor cu care se confruntă UTA Găgăuzia, însă nu există deficienţe de comunicare cu Executivul de la Comrat, iar toate proiectele demarate în regiune au fost realizate cu succes.

Potrivit agenţiei de presă ARENA, Marian Lupu, cât şi Vlad Filat au salutat continuarea proiectului Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni, sprijinit de Knut Vollebaek, privind studierea limbii de stat de către funcţionarii publici şi oficialii din administraţia publică locală, precizând că până în prezent, au beneficiat de aceste cursuri peste 1.500 persoane.

La rândul său, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini în continuare acţiunile privind educaţia multilingvistică. În această ordine de idei, vor fi desfăşurate cursuri de instruire şi editare, împreună cu Ministerul Educaţiei, o culegere de teste pentru audienţi. Ulterior va fi elaborat un program de evaluare naţională a alolingvilor şi o broşură cu imagini ce va fi un suport pentru cursul de instruire, relatează Publika.TV.

Knut Vollebaek a mai spus că în următoarele zile intenţionează să viziteze şcoala din Corjova şi a salutat intenţia autorităţilor de a forma grupuri mixte de lucru pentru educaţie, în cadrul căruia ar putea fi examinată problema şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor