Ce avere are şeful SRI? Economist: Este un geniu, doar dobânda la creditul pe care l-a declarat este mai mare decât salariul

Eduard Hellvig.
Eduard Hellvig. (Epoch Times România)

Şeful Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, şi-a publicat recent declaraţia de avere în care declară venituri de aproape 3.000 de euro lunar, o casă de aproape 600 de metri pătraţi şi terenuri de peste 3.000 de metri pătraţi în Tunari, dar şi un credit de aproape două milioane de lei de la o instituţie financiară nebancară (IFN).

Un economist afirmă, în acest context, că şeful SRI este „un geniu financiar”, deoarece, conform calculelor sale, doar dobânda pe care o plăteşte Hellvig la acest credit îi depăşeşte salariul, scrie Economedia.

Conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul SRI, Eduard Hellvig a încasat de la SRI un salariu anual de 172.404 lei (35.100 euro), ceea ce echivalează cu un salariu lunar de 14.367 lei (2.900 euro).

Hellvig declară că deţine o casă de locuit în Tunari, cu o suprafaţă de 559 mp, dobândită prin construcţie în anul 2020. Aferent, tot în Tunari, şeful SRI deţine două terenuri, ambele dobândite în 2017, unul cu o suprafaţă de 2.781 mp şi altul cu o suprafaţă de 1.000 mp.

El mai declară bijuterii şi ceasuri achiziţionate în perioada 2020-2021 în valoare de 17.000 lei, respectiv 15.000 lei.

Totodată, Eduard Hellvig precizează în declaraţia de avere că are un credit cu o valoare de 1.949.500 lei contractat în anul 2020, cu scadenţă în 2050, de la SC IMOCREDIT SA.

Presa locală din Cluj scria că este vorba de două credite, cu o valoare totală de 3,6 milioane lei. Totodată, presa locală afirmă că acest IFN este controlat de mai mulţi oameni de afaceri din Cluj.

Economistul Bogdan Glăvan a comentat însă aceste cifre şi a afirmat, ironic, că „şeful SRI este un geniu financiar”. Potrivit lui, şeful SRI se împrumută la dobânzi mai scumpe, de la un IFN, ca să refinanţeze credite cu dobânzi mai mici, de la o bancă.

„Cât este dobânda la IFN-ul care l-a creditat pe şeful SRI? IRCC 6,25%. Asta în timp ce la CEC, de exemplu, dobânda este IRCC 2,2%. Deci, la IFN este mult mai scump să te împrumuţi. Exemplul de pe site-ul Imocredit arată că rata actuală a dobânzii, conform formulei de mai sus, este 8,9%. Dl. Hellvig plăteşte, conform reclamei de pe site-ul Imocredit, aproape 9% dobândă la un credit ipotecar, wow”, afirmă Glăvan.

El susţine, astfel, că şeful SRI plăteşte dobândă de 173.505 lei pe an, adică de 14.458 lei pe lună. „Doar dobânda la acest credit este mai mare decât salariul de şef SRI. Ce v-am zis? Dl. Hellvig este genial, nici unul dintre noi nu ar fi în stare de aşa ceva”, comentează Glăvan.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne