CE critică decizia luată de senatori în cazul Diaconu. Care ar putea fi repercusiunile

Parlamentul României
Parlamentul României (Epoch Times România)

Decizia Senatului de a nu-i retrage mandatul lui Mircea Diaconu, după ce a fost declarat incompatibil, este regretabilă şi încalcă o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

”Comisia Europeană îşi exprimă regretul pentru decizia luată astăzi de Senatul României, în ciuda unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul senatorului Mircea Diaconu. Este foarte important pentru România ca deciziile Justiţiei să fie respectate”, a declarat oficialul european pentru B1.

Gray a apreciat că decizia de marţi a senatorilor vine în contradicţie totală cu recomandările Comisiei Europene referitoare la deciziile definitive de incompatibilitate, aspecte incluse şi în Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare adoptat la 18 iunie 2012. Comisia Europeană va continua să monitorizeze astfel de probleme pentru a se asigura că sunt respectate principiile statului de drept.

Încălcare a Constituţiei

Decizia a fost criticată şi în ţară, de reprezentanţii opoziţiei şi de cei ai Agenţiei Naţionale de Integritate. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat că hotărârea Parlamentului reprezintă o încălcare a Constituţiei României, în ceea ce priveşte separarea puterilor în stat.

„Este un conflict constituţional. Aici vorbim despre decizii ale instanţelor de judecată care sunt obligatorii pentru toată lumea. România se aruncă în afară oricărei norme de stat de drept, lucru care va fi aspru sancţionat de Uniunea Europeană. Ne afectează indirect privind aderarea la Spaţiul Schengen, precum şi în activitatea de absorbţie a fondurilor europene şi renegocierea bugetului. Camera Deputaţilor a luat măsura revocării lui Sergiu Andon. Este aceeaşi situaţie aici, dar acum ne confruntăm cu o problemă extrem de complicată” a declarat Georgescu.

Preşedintele ANI se va adresa miercuri Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a da ANI posibilitatea unei acţiuni la Curtea Constituţională.

„Lucrurile nu vor rămâne aşa. Aici vorbim despre deciziile instanţelor de judecată, iar reacţia instituţiilor europene va fi foarte drastică. Senatul ignoră decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a precizat Horia Georgescu.

Decizia de încetare a mandatului de senator a lui Mircea Diaconu (PNL) a fost respinsă marţi, în plenul Senatului, cu 32 de voturi ”împotrivă”, 23 de voturi ”pentru” şi 10 abţineri.

Prejudicii pentru România

Expertul anticorupţie Laura Ştefan a apreciat că decizia Senatului de a respinge revocarea lui Mircea Diaconu va aduce mari prejudicii României.
"Este sfidător şi este, din păcate, o acţiune care merge în mod direct împotriva unuia dintre punctele din celebra scrisoare a domnului Barroso către domnul Ponta şi împotriva obligaţiilor pe care ni le-am asumat prin Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV). Este trist să vedem că interesele unui individ primează asupra intereselor ţării. Această chestiune va fi menţionată în raportul de ţară din acest an, pentru că după evenimentele din vară va fi un raport, fie în decembrie, fie în ianuarie, făcut de Comisia Europeană, tocmai pentru a se verifica în ce măsură obligaţiile asumate de domnul Ponta din celebra scrisoare au fost asumate sau nu", a declarat Laura Ştefan pentru ziare.com.

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat că votul de marţi în cazul senatorului Mircea Diaconu arată din nou "dispreţul" USL pentru Justiţie şi ne îndepărtează tot mai mult de accesul în Schengen.

"Majoritatea USL din Senat a arătat astăzi (marţi, n.r.), din nou, că nu are pic de respect pentru justiţia din România şi pentru cetăţenii români. Senatorii USL au făcut din nou ce ştiu mai bine – au ales să se facă zid între unul de-al lor şi o decizie definitivă şi irevocabilă a celei mai înalte instanţe din România privind incompatibilitatea lui Mircea Diaconu cu statutul de senator. Votul dat astăzi de senatorii USL nu este deloc, cum ar părea la prima vedere, un vot dat pentru un actor ajuns senator. Este un vot prin care USL îşi arată din nou dispreţul faţă de justiţie chiar cu preţul unor costuri mari pentru România. Acest vot va fi unul dintre punctele critice majore din următorul raport asupra României din cadrul Mecanismului de Verificare şi Control, din luna ianuarie", a precizat Preda.

Sancţiuni în raportul MCV

Modul în care au votat senatorii va fi sancţionat foarte dur în raportul MCV din luna ianuarie, a declarat vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.

"USL a făcut din nou zid în jurul oamenilor lor pentru a-i feri de justiţie. USL preferă imunitatea în timp ce ARD preferă integritatea. Noi toţi vom plăti pentru votul senatorilor de astăzi în raportul din ianuarie din cadrul MCV. Va fi sancţionat foarte dur acest vot, al celor din USL împotriva unei solicitări a instanţelor internaţionale şi împotriva unei decizii finale irevocabile a justiţiei", a precizat Turcan.

Mircea Diaconu a fost declarat în stare de incompatibilitate mai întâi de ANI şi apoi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că a avut concomitent funcţia de senator şi pe cea de director al Teatrului Nottara din Capitala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne