Ce face directorul unei şcoli din Dolj pentru a-şi păstra funcţia? "Inventează" elevi!

Şcoala gimnazială "Damian" din Sadova, Dolj
Şcoala gimnazială "Damian" din Sadova, Dolj (Facebook)

Autorităţile au demarat cercetări la Şcoala "Damian" din comuna doljeană Sadova, după ce cadre didactice ale Şcolii Gimnaziale Sadova au depus plângere şi au reclamat că directorul şi secretarul de la Damian au "inventat" aproximativ 30 de elevi pentru a-şi păstra posturile şi pentru a primi mai mulţi bani de la stat.

"Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul. De exemplu, era o fetiţă care venea la grădiniţa Sadova, care a trecut tot în subordinea şcolii Damian, iar în sistemul informatic ea figura de două ori: o dată cu CNP bun la Grădiniţa „Damian” şi o dată cu CNP schimbat la grădiniţa unde venea. Avea CNP cu zero, asta însemnând că acel copil nu are acte sau că sunt nişte probleme. Mai este un alt caz, al unor gemeni. Unul era trecut la o grădiniţă, altul era la alta, deşi părinţii au dat şi declaraţii că ei n-au făcut cerere să-i înscrie şi nici nu i-au adus la grădiniţă. Exemplele continuă până pe la 27 de cazuri”, a declarat Cristina Gîrd, liderul de sindicat din Şcoala Gimnazială, pentru Mediafax.

Cristina Gȋrd a mai explicat că "inventarea" elevilor s-a făcut cu aprobarea primarului şi a Consiliului Local. Manevra a fost făcută după ce, în ultimii ani, Şcoala "Damian" a pierdut o serie de posturi din cauza concurenţei venite din partea celeilalte şcoli din comună, care a dus la reducerea numărului de elevi înmatriculaţi.

"Totul s-a făcut cu aprobarea primarului şi a Consiliului Local. Vă daţi seama, din Damian e domnul primar. Unde bate pentru voturi? În 2011 au luat prima grădiniţă. Primele sesizări le-am făcut în 2017. (…) Ştiţi cum funcţionează învăţământul, cu costuri standard per elev. Iar în momentul în care iei de la o şcoală nişte elevi, se creează deficit bugetar. Ca să nu mai spun că şi catedrele dispar, că se împart în două.(…) S-au pierdut posturi la şcoala noastră şi în fiecare an va fi aşa", a adăugat Cristina Gîrd.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi poliţiştii doljeni efectuează cercetări în acest caz.

La rândul său, primarul comunei Sadova, Eugen Safta, a susţinut că decizia de a menţine personalitatea juridică a Şcolii "Damian" s-a bazat pe faptul că acolo rezultatele ar fi fost mai bune. De asemenea, edilul local a ţinut să sublinieze că totul s-a făcut legal.