Ce măsuri ar lua NATO în cazul în care Rusia ar ataca Republica Moldova? Răspunsul lui Mircea Geoană

Mircea Geoană, 1 Februarie 2015
Mircea Geoană, 1 Februarie 2015 (Epoch Times Romania)

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, într-un interviu acordat Pro TV Chişinău, că alianţa militară occidentală va ajuta Republica Moldova să dezvolte capacitatea de a se proteja în cazul în care ar fi atacată de Rusia.

“Putem ajuta şi noi şi UE, şi, în plan bilateral, aliaţi şi parteneri să ajutăm Republica Moldova să fie mult mai robustă şi să aibă capacitatea să se protejeze. Şi, evident, pe măsură ce integrarea europeană a Republicii Moldova avansează, şi UE are în sine elemente de clauze de securitate în interiorul tratatelor europene”, a precizat Geoană.

Totuşi, oficialul NATO a dat asigurări că, în prezent, nu există semne că Rusia ar dispune de resursele militare pentru o asemenea manevră:

“Nu vedem semne de resurse militare ale Federaţiei Ruse să ajungă şi să facă joncţiunea cu Transnistria, pentru că planul ar fi existat. Să ia ca într-o menghină Ucraina şi, în Sud, să ocupe către Odesa, să vină către Tiraspol şi din Nord, prin Bielorusia, să închidă menghina. Vreau să dau un semnal de linişte şi de calm aici, în Republica Moldova. Azi nu vedem resurse militare capabile din partea Federaţiei Ruse să facă acest lucru şi pentru că Ucraina îşi face treaba foarte foarte bine, şi cu sprijinul nostru”.