Ce pot face clienţii Euroins? Cum se recuperează banii?

Maşina prezidenţială implicată în accident rutier
Maşina prezidenţială implicată în accident rutier (unimedia.info)

Cei aproximativ 2,8 milioane de români care au asigurări auto RCA valabile la Euroins, dar şi păgubiţii liderului RCA căruia ASF a decis să-i ceară în instanţă falimentul vor putea solicita imediat restituirea de prime şi plata daunelor de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), după publicarea deciziei ASF în Monitorul Oficial, relatează HotNews.

Plăţile se pot face însă în limita a 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare.

Primul pas legal după anunţul făcut vineri de ASF este ca decizia autorităţii de supraveghere să se publice în Monitorul Oficial. După publicare, toţi clienţii şi păgubiţii Euroins vor avea la dispoziţie un termen de 60 de zile în care Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) poate să facă plăţi către clienţii (care vor să li se restituie restul din prima RCA plătită deja) sau păgubiţii RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare.

Românii care au poliţe în vigoare la Euroins au două opţiuni:

  • 1. pot să-şi păstreze asigurările până la data expirării ori
  • 2. pot să le denunţe şi să încheie contracte la un asigurător fără probleme.

Cei mai afectaţi vor fi însă păgubiţii, cei loviţi în trafic de o maşină asigurată la Euroins, deoarece multe service-uri nu vor mai face reparaţii pe aceste poliţe şi toate despăgubirile de la acest asigurător vor fi plătite abia după ce instanţa îi declară definitiv falimentul.

Poliţele RCA ale Euroins vor rămâne în vigoare până când instanţa decide deschiderea procedurii falimentului Euroins. După ce va fi dată aceasta decizie în instanţă, efectul imediat este că în termen de 90 de zile toate poliţele Euroins vor înceta de drept.

La falimentul City Insurance, FGA şi organizaţiile de profil (UNSAR şi BAAR) au făcut un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştii dacă eşti client sau păgubit, care este valabil şi în situaţia Euroins.

Articolul integral poate fi citit aici.