Ce salarii şi sporuri uriaşe primesc angajaţii agenţiei care a pierdut circa 740 de milioane de euro prin PNRR

Bancnote de 50 şi 200 de lei
Bancnote de 50 şi 200 de lei (YouTube Screenshot)

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a pierdut şansa de a obţine finanţări de aproximativ 740 de milioane de euro prin PNRR. În ciuda acestei contraperformanţe, unii angajaţi primesc sporuri uriaşe pentru că lucrează cu PNRR, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, ANDIS a fost înfiinţată prin PNRR pe 2 iunie 2022, instituţia fiind în subordinea ministerului Sănătăţii. Obiectivul său principal este construirea de spitale regionale. Preşedintele agenţiei a fost numit pe filieră politică de către preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea, cu aprobarea lui Alexandru Rafila. Astfel, şef ANDIS a fost numit Adrian George Popa, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău. Ultima funcţie a obţinut-o în 2014, fiind şi singurul candidat pentru funcţia de manager.

De asemenea, într-o funcţie de conducere a fost numit şi Laurenţiu Ivanovici, vicepreşedinte ANDIS, care, conform Defapt.ro, a fost condamnat la două luni de închisoare cu executare pentru că racola persoane care voiau să treacă ilegal frontiera în ţări din spaţiul Schengen. La ora actuală, pe site-ul ANDIS rubrica vicepreşedintelui este goală.

Alina Ion, manager şi fondatoare a Spitalului pentru Recuperare Medicală “Sfântul Săva” din Pantelimon, a explicat în urmă cu câteva zile după ratarea absorbţiei celor 740 de milioane de euro din PNRR, bani destinaţi spitalelor, că agenţiile inutile ar trebui desfiinţate:

“Sistemul nostru bugetar este supraîncărcat de agenţii, care se controlează unele pe altele şi, în caz de necesitate, niciuna nu are vreo responsabilitate. Ca în cazul azilurilor pentru vârstnici, ca în cazul Crevedia, ca în cazul Colectiv, ori ca în multe alte cazuri. Dacă sunt inutile, de ce nu le desfiinţăm?”, a precizat ea.

Potrivit organigramei ANDIS, agenţia are 85 de posturi, iar salariile sunt cuprinse între 6.458 de lei şi 16.735 de lei, la care se mai adaugă indemnizaţia de hrană şi o listă întreagă de sporuri. Unul dintre aceste sporuri poate ajunge până la 50% din salariu pentru munca cu fonduri PNRR, apoi se mai adaugă 10% pentru exercitarea activităţii de control financiar preventiv sau alţi 15% pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare.

Totodată, datele arată că, în 2022, ANDIS şi-a consumat 80% din bugetul total doar pe salarii.