Ce se întâmplă în Iran când moare preşedintele în exerciţiu şi cine va asigura interimatul?

Mohammad Mokhber este primul vicepreşedinte iranian, şi este de aşteptat ca acesta să asigure interimatul după moartea preşedintelui Iranului, Ebrahim Raisi, 20 mai 2024 (Getty Images)
D.B.
20.05.2024

După moartea preşedintelui Iranului, Ebrahim Raisi, survenită în urma unui accident de elicopter, potrivit Constituţiei iraniene cel care preia conducerea va fi primul vicepreşedinte, respectiv Mohammad Mokhber, însă după confirmarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran, relatează Reuters.

Totodată, se precizează că în termen de maximum 50 de zile, un consiliu format din primul vicepreşedinte, preşedintele parlamentului şi şeful sistemului judiciar trebuie să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte.

Raisi a fost ales preşedinte în 2021 şi, conform calendarului obişnuit, alegerile prezidenţiale ar fi trebuit să aibă loc în 2025. În conformitate cu normele constituţionale, se poate aştepta acum ca acestea să aibă loc până la începutul lunii iulie.

Cine este Mohammad Mokhber

Potrivit sursei citate, Mohammad Mokhber are 68 de ani, este prim-vicepreşedintele Iranului şi este de aşteptat ca acesta să devină preşedinte interimar după moartea lui Ebrahim Raisi.

În calitate de preşedinte interimar, Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu preşedintele parlamentului şi şeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidenţiale în termen de 50 de zile de la moartea preşedintelui.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber, ca şi Raisi, este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreşedinte în 2021, când Raisi a fost ales preşedinte.

El a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie şi a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol şi mai multe drone armatei ruse, după cum au declarat o serie de surse la acea vreme. Din echipă mai făceau parte doi oficiali de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului şi un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Naţională.

Mokhber fusese anterior şeful Setad, un fond de investiţii legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane şi entităţi pe care le sancţiona pentru presupusa implicare în "activităţi nucleare sau de rachete balistice". Doi ani mai târziu, numele acestuia a fost şters de pe listă.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad şi 37 de companii pe care le supraveghea pe o listă de entităţi sancţionate.

Setad, al cărui nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, sau sediul central pentru executarea ordinului de la Imam, a fost înfiinţat în temeiul unui ordin emis de fondatorul Republicii Islamice, predecesorul lui Khamenei, ayatollahul Ruhollah Khomeini. Acesta a ordonat consilierilor să vândă şi să administreze proprietăţile presupuse a fi abandonate în anii haotici de după Revoluţia Islamică din 1979 şi să direcţioneze cea mai mare parte a încasărilor către organizaţii caritabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor