Ce spune Predoiu despre "Prinsul" Paul al României care a fost reţinut la Paris

Prinţul Paul
Prinţul Paul (printulpaulderomania.ro)

Ministerul Justiţiei condus de Cătălin Predoiu a venit cu informaţii suplimentare după ce Paul Philippe Al României, condamnat definitiv în dosarul Băneasa, a fost ridicat de autorităţile franceze din Paris, în vederea executării mandatului european de arestare.

"La data de 27 iunie 2022, în Republica Franceză, cetăţeanul român Paul Philippe Al României a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare. Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenţei acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanţe în mod direct, respectiv între instanţa română şi cea străină", se arată în comunicatul MJ.

Ministerul Justiţiei a explicat că, în consecinţă, instanţa din Republica Franceză este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfăşoară potrivit legislaţiei franceze, în termenele şi condiţiile prevăzute de aceasta.

"Ministerul Justiţiei are atribuţii strict administrative (decurgând din principiul separaţiei puterilor în stat), respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autorităţile judiciare române şi străine, şi de a acorda sprijin autorităţilor implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanţe. Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu respectarea rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă", se mai precizează în comunicatul citat.

"Prinţul" Paul a fost prins la Paris

Reamintim că "Prinţul" Paul al României a fost prins la Paris şi se află în custodia autorităţilor franceze, urmând să fie prezentat judecătorilor în vederea extrădării în România, unde îl aşteaptă o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa".

"În urma cooperării poliţieneşti internaţionale, dintre Poliţia Română şi autorităţile din Franţa, a fost depistat, în Paris, Paul-Philippe al României. În continuare se desfăşoară activităţile procedurale, în vederea predării acestuia, către ţara noastră", se arată într-un comunicat remis de Poliţia Română.

În decembrie 2020, poliţiştii nu l-au găsit acasă pe "Prinţul" Paul al României, condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale "Ferma Băneasa", în care prejudiciul se ridică la 140 de milioane de euro.

Astfel, Paul Philippe al României a fost pus sub urmărire internaţională, pe surse ieşind informaţia că acesta s-ar afla în Portugalia. Când poliţiştii au ajuns acasă la el pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, au găsit-o doar pe soţia sa, Lia. Poliţiştii ar fi verificat atunci fiecare etaj al vilei, căutându-l pe condamnat până şi sub pat şi în dulapuri.

"Cu privire la persoana condamnată la pedeapsa cu închisoare, având în vedere că nu a fost găsită la domiciliu, se demarează procedura punerii în urmărire. Se demarează activitatea de obţinere a mandatului european de arestare şi implicit a urmăririi internaţionale", avea să anunţe ulterior Poliţia Bucureşti, astfel că, a doua zi, "Prinţul" Paul a ajuns pe lista persoanelor urmărite de Poliţia Română.

În dosarul "Ferma Băneasa" au mai fost condamnaţi afaceristul Remus Truică – la şapte ani de închisoare, israelienii Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein la câte cinci ani de închisoare.

Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.