CEDO condamnă din nou R. Moldova pentru rele tratamente în detenţie

RM a fost condamnată la CEDO în 14 cazuri pentru neacordarea asistenţei medicale adecvate în detenţie şi totuşi Ministerul Justiţiei refuză să transfere instituţiile medicale din subordinea sa în cea a Ministerului Sănătăţii.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (www.echr.coe.int)
Ştefan Sârbu
08.06.2018

Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat iarăşi Republica Moldova pentru rele tratamente în detenţie faţă de o femeie bolnavă de cancer.

Astfel, potrivit Promo-LEX, Viorica Botnari, şi-a ispăşit o pedeapsă în penitenciar în perioada 2011-2016. Aceasta s-a plâns în faţa Curţii că a fost deţinută în condiţii inumane, care au dus la agravarea problemelor sale de sănătate deoarece nu i-a fost acordată asistenţa medicală corespunzătoare, precum şi un remediu efectiv întru realizarea drepturilor sale.

La data de 26 februarie 2003, reclamanta a fost diagnosticată cu o varietate a cancerului de sânge, boală care i-a afectat splina, măduva oaselor şi nodurile limfatice. De asemenea, ea a fost diagnosticată cu hepatită cronică. Cu toate acestea, pe durata detenţiei, tratamentul medical a fost întrerupt şi administraţia a refuzat să o interneze în spital. După transferarea în penitenciar, ea nu a fost asigurată cu asistenţă medicală corespunzătoare stării sale.

Pe durata detenţiei, starea sănătăţii s-a agravat, din motiv că nu a avut un specialist oncologic şi chemioterapist disponibil. În aprilie 2013, reclamanta a fost supusă unei sesiuni de chimioterapie în spital.

În baza a două extrase din fişele medicale ale reclamantei semnate de şeful şi adjunctul unităţii medicale din Penitenciarul nr. 13, reclamanta avea nevoie de tratament special în Institutul Oncologic şi starea medicală era calificată ca de o seriozitate medie, totuşi tratamentul oncologic necesar nu i-a fost acordat în volum suficient. Curtea a constatat violarea Convenţiei şi i-a acordat 10.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.500 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru a atenţionat, în context, că decizia CEDO în cazul Botnari reconfirmă calitatea proastă a asistenţei medicale acordate deţinuţilor în sistemul penitenciar, iar refuzul deliberat al autorităţilor de a întreprinde o reformă sistemică a serviciilor medicale prestate în instituţiile de detenţie, contrar recomandărilor organizaţiilor internaţionale, va duce la noi condamnări la CEDO. Proba actuală a dezastrului din sistemul medical penitenciar este decesul lui Andrei Brăguţa şi starea medicală foarte proastă a lui Serghei Cosovan, care se înrăutăţeşte şi există riscul survenirii eminente a decesului.

De menţionat că în cauza Botnari, în faţa CEDO, autorităţile moldovene au declarat că între Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) şi Institutul Oncologic, anual era încheiat un contract pentru prestarea serviciilor medicale în valoare de doar 35.000 lei (la un număr mediu de 7500 de deţinuţi în sistemul penitenciar în perioada indicată).

Potrivit datelor statistice furnizate de DIP, până la 25 septembrie 2017, în sistemul penitenciar din RM au decedat 27 de persoane (majoritatea din cauza bolilor, inclusiv oncologice). Până în prezent, R. Moldova a fost condamnată la CEDO în 14 cazuri în legătură cu neacordarea asistenţei medicale adecvate în detenţie.

Comitetul ONU împotriva torturii prin raportul său final din 21 decembrie 2017 a solicitat Guvernului moldovean îmbunătăţirea volumului şi calităţii serviciilor medicale în instituţiile penitenciare şi transferarea Penitenciarului nr. 16 în subordinea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei a refuzat includerea în Planul Naţional de Acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului pentru anii 2018 – 2022 a subiectului transferării instituţiilor medicale din subordinea DIP în cea a Ministerului Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor