CEDO condamnă din nou România. Mărieş: "Toată lumea a promovat pe dosarele Revoluţiei, pe sângele copiilor din decembrie!"

România a fost condamnată de CEDO pentru a doua oară consecutiv de la închiderea dosarului Revoluţiei. Hotărârea a fost pronunţată în favoarea a 70 de urmaşi ai eroilor martiri din decembrie 89 care îşi doresc să afle adevărul despre moartea celor dragi.
Cadavre ale victimelor Revoluţiei din decembrie 1989
Cadavre ale victimelor Revoluţiei din decembrie 1989 (AFP/Getty Images)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou statul român pentru lipsa unor investigaţii eficiente în dosarul Revoluţiei. În urma deciziei Curţii, pronunţată în dosarul Ecaterina Mirea şi alţii versus statul Român, statul va trebui să plătească despăgubiri de câte 15.000 de euro către cei 70 de urmaşi ai eroilor martiri din decembrie 1989 care au acuzat ineficienţa anchetei şi tergiversarea dosarului.

Potrivit urmaşilor eroilor Revoluţiei care s-au adresat CEDO, plângerea lor către forul european a vizat însă nu despăgubirile ci aflarea adevărului despre crimele din decembrie 89.

"Aveam trei săptămâni când tatăl meu a murit şi vreau să spun un sigur lucru: doresc dreptate şi vreau să stiu cine l-a omorât. Nu mă interesează partea financiară, vreau să stiu cine l-a omorât şi cred că este dreptul meu după 26 de ani.", a declarat marţi Elena Sandu, una dintre cele 70 de persoane care s-a adresat CEDO, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Asociaţia 21 Decembrie 1989.

Potrivit avocatului Ionuţ Matei, cel care i-a reprezentant pe cei 70 de urmaşi la CEDO, dosarele au fost iniţiate în 2013.

"Aceste dosare au fost iniţiate în 2013. Atunci mulţii urmaşi şi-au exprimat intenţia de a face aceste demers. Aveam atunci deja două hotărâri date în cauza Asociaţia 21 Decembrie, Mărieş, Vlase şi alţii contra României şi Acatrinei şi alţii contra României , doar privind evenimentele de la Timişoara.

Nu vă ascundem faptul că după acea ordonanţă din 2010 dată de aceiaşi trei procurori, şi trebuie menţionate aceste nume ca să ştie lumea cine sunt procurorii care au închis dosarul Revoluţiei în repetate rânduri - Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea - în 2010 aceşti trei au dat neînceperea urmării penale în dosarul Revoluţiei. Ştiind de această neîncepere a urmăriri penale am considerat în 2013 că trebuie să continuăm demersurile, pentru a avea un as în mânecă. Ştiam atitudinea procurorilor, ştiam că dosarul va ajunge din nou la ei, ştiam dorinţa lor de a închide dosarul şi am făcut aceste demers", a declarat Ionuţ Matei.

"În fiecare hotărâre, judecătorii CEDO au spus că o anchetă efectivă trebuie să fie finalizată prin identificarea autorilor şi trimiterea lor în judecată. Numai astfel o anchetă poate avea caracter de anchetă efectivă. Ceea ce subliniază Curtea în fiecare hotărâre, din păcate, procurorii naţionali nu au înţeles acest aspect şi încă nu îl înţeleg. Sperăm că odată cu trimiterea dosarului din nou la Parchet să fie un nou procuror pe dosar, un procuror cu altă viziune şi deschidere, care să aibă şi cunoştinţă despre practica Curţii Europene, un procuror imparţial care să facă o anchetă efectivă şi acest dosar să ajungă în instanţă. Este ceea ce ne dorim cu toţii şi acesta a fost scopul nostru în 2013 când am făcut aceste dosare, să avem ceva în plus faţă de ei, ca în caz că vor închide dosarul să-l putem redeschide, şi aşa s-a şi întâmplat", a adăugat avocatul.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989 a acuzat că cei trei procurori care au închis dosarul Revoluţiei erau în 2010 căpitani şi maiori iar acum sunt colonei, iar şeful parchetelor militare, Vasilache, era colonel iar acum a ajuns general cu trei stele.

"Toată lumea a promovat pe dosarele Revoluţiei, pe sângele copiilor din decembrie. Au promovat şi au luat salarii mari. O stea de general înseamnă 40 de milioane în plus la salariu! Au ajuns preşedinţi de stat pe crima din 89, au ajuns prim-miniştri, au ajuns parlamentari, au ajuns generali, toată lumea s-a căţărat pe sângele vărsat! Toţi aceşti indivizi lipsiţi de moralitate încearcă să menţină sistemul pentru ca Justiţia să nu facă dreptate cu adevărat celor care sunt eroi. ", a declarat Mărieş.

La rândul său, avocatul Antonie Popescu a ţinut să remarce faptul că la acest proces judecătorul care reprezintă România la CEDO, Iulia Motoc s-a retras din cauză că soţul său a fost numit ministru al Apărării, întrucât MApN este parte responsabilă civilmente şi organizator al represiunii din 89. Aceeaşi atitudine ar fi trebuit să o aibă şi procurorii militari care, cu aceeaşi logică ar fi trebuit să se retragă din dosar, măcar acei ce au participat la represiunea populaţiei. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

De asemenea, Antonie Popescu a remarcat lipsa de acţiune a Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care nu au avut nicio reacţie la faptul că justiţia din România nu ţin cont de deciziile CEDO.

"Este inacceptabilă starea de pasivitate în care se complac Inspecţia Judiciară şi CSM. CSM frecvent face tot felul de proceduri de apărare sau de neapărare a reputaţiei unui magistrat. În niciuna din situaţiile acestea deşi nu se respectă hotărâri CEDO nu a declanşat din oficiu niciun fel de anchetă sau verificare internă cu privire la dosarele decembrie 1989 sau Mineriadă.", a declarat Antonie Popescu.

Avocatul a atras atenţia că şi atitudinea Guvernului Cioloş faţă de dosarul Revoluţiei lasă de dorit şi transmis un mesaj executivului:

"Un mesaj pe adresa Guvernului român: după Colectiv s-a spus că este vorba de o nouă paradigmă. Dacă este vorba de o nouă paradigmă, atunci cât de neruşinat poate fi agentul guvernamental al României care vine cu aceeaşi placa de pe vremea lui Ion Iliescu şi tot spune: să respingeţi plângerile Asociaţiei 21 Decembrie, să observaţi că cine nu are certificat semnat de Ion Iliescu nu re calitate de revoluţionar. Guvernul putea să meargă şi să-şi ceară scuze în numele sistemului represiv din 1989, în numele MApN, în numele celor ce au tras. Ei însă reabilitează Securitatea dar nu merg să spună Securitatea, Miliţia, Gărzile patriotice au greşit! Măcar atât pot să spună şi să nu mai meargă cu acesta pledoarie demnă de Republica Socialistă România, de consiliul de ministru condus Constantin Dăscălescu. Domnul Cioloş ar trebui să ia notă pe cine trimite la Strassbourg în faţa Curţii, pentru că dacă trimiţi pe unul ca asta, degeaba spui că eşti un regim democrat şi ai un sistem juridic credibil!", a adăugat Antonie Popescu.

Reamintim că această decizie a CEDO este cea de a doua de la închidere a dosarului Revoluţiei de până acum. De la decizia anterioară şi până acum, procurorul general interimar Bogdan Licu a decis infirmarea ordonanţei de clasare a dosarului. Înalta Curte a amânat însă confirmarea acestei decizii precum şi pronunţarea unei soluţii în dosarul celor circa 300 de plângeri ale revoluţionarilor şi urmaşilor eroilor martiri faţă de clasarea dosarului Revoluţiei.