Cehia ameninţă Rusia cu noi expulzări dacă nu permite reîntoarcerea diplomaţilor cehi la Moscova

Andrej Babis
Andrej Babis (M. Cizek / AFP / Getty Images)

Republica Cehă a cerut Rusiei, miercuri, să permită întoarcerea a 20 de angajaţi ai ambasadei Cehiei la Moscova - care au fost expulzaţi - până joi, avertizând că se va confrunta cu alte expulzări ale diplomaţilor săi din Praga.

Vorbind reporterilor, ministrul de Externe Jakub Kulhanek, a declarat că Praga va lua măsuri pentru ca personalul de la Ambasada rusă să fie "egal" cu cel din Praga, dacă Moscova nu va permite întoarcerea diplomaţilor.

Citiți și Fost director MI6: Occidentul ştie, poate, 10% din activitatea malefică a agenţilor Rusiei. Clarifică motivele din spatele exploziei depozitului de muniţii ceh în 2014

Praga a expulzat sâmbătă 18 angajaţi de la ambasade, pe care i-a identificat ca ofiţeri de informaţii ai GRU, după ce a spus că doi spioni ruşi acuzaţi de otrăvirea cu un agent nerotoxic a colonelului Skripal în Marea Britanie în 2018 se aflau în spatele unei explozii anterioare la un depozit de muniţii ceh. În incident au murit două persoane.

Rusia a negat acuzaţiile, iar Kremlinul a numit acţiunile autorităţilor de la Praga „provocatoare şi neprietenoase”.

Rusia a răspuns ordonând expulzarea a 20 de angajaţi din ambasada Cehiei la Moscova - care are mai puţin personal decât ambasada rusă la Praga.

"Contra-reacţia părţii ruse ... a fost disproporţionată şi a paralizat de fapt funcţionarea ambasadei noastre", a declarat Kulhanek reporterilor.

"Dacă diplomaţii noştri nu se pot întoarce la Moscova, mâine după-amiază voi decide reducerea numărului de angajaţi la ambasada Federaţiei Ruse la Praga, astfel încât să corespundă cu situaţia actuală de la ambasada Cehiei la Moscova."

Ministerul ceh de Externe a făcut public numărul diplomaţilor cehi la Moscova - 5 - plus alţi 19 angajaţi, după prima rundă de expulzări. Ambasada Rusiei la Praga are acum 27 de diplomaţi şi alţi 67 de angajaţi, a spus Kulhanek.

Ambele ţări au un număr suplimentar de personal la consulatele din alte oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe