Cehia nu îi va primi pe ruşii care fug de mobilizare: Nu îndeplinesc criteriile pentru vize umanitare

Jan Lipavsky
Jan Lipavsky (Getty Images)

Republica Cehă nu va elibera vize umanitare pentru cetăţenii ruşi care fug de ordinele de mobilizare, a declarat joi ministrul de Externe, Jan Lipavský.

Mulţi ruşi încearcă să îşi părăsească ţara după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri mobilizarea parţială, în condiţiile în care forţele ruse care luptă în Ucraina au suferit pierderi grele.

"Înţeleg că ruşii fug de deciziile tot mai disperate ale lui Putin. Dar cei care fug pentru că nu vor să îndeplinească o datorie impusă de propriul guvern, nu îndeplinesc criteriile pentru viza umanitară", a declarat Lipavský pentru Reuters.

Poziţia sa a fost în concordanţă cu cea a colegilor din Uniunea Europeană, Letonia, Lituania şi Estonia, care se învecinează cu Rusia, care au declarat miercuri că nu vor oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizarea anunţată de Putin.

Preţul zborurilor dus-întors din Rusia a crescut vertiginos, iar biletele s-au vândut rapid după ce Putin a ordonat înrolarea imediată a 300.000 de rezervişti.

Finlanda a anunţat joi că ia în considerare posibilitatea de a interzice intrarea în ţară a majorităţii ruşilor, în condiţiile în care traficul peste graniţă dinspre vecinul său estic s-a "intensificat" după ordinul de mobilizare al lui Putin.