Cel puţin 10 oameni ucişi în timpul protestelor anti-ISIL de pe cuprinsul Turciei

Cel puţin 10 oameni au fost ucişi în demonstraţiile desfăşurate pe cuprinsul Turciei în 7 octombrie 2014.
Cel puţin 10 oameni au fost ucişi în demonstraţiile desfăşurate pe cuprinsul Turciei în 7 octombrie 2014. (Internet Photo)

Cel puţin 10 oameni au fost ucişi în demonstraţiile desfăşurate pe teritoriul Turciei, a raportat media locală, în timp ce kurzii au cerut guvernului să facă mai mult pentru a proteja oraşul kurdo-sirian Kobane de luptătorii Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL).

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care au incendiat maşini şi cauciucuri. Manifestanţii au ieşit pe străzi în seara zilei de marţi în principal în provinciile estice şi sudice predominant kurde ale Turciei, conform Al Jazeera.

Cu ceva timp înaintea protestelor, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că oraşul Kobane va cădea în mâinile militanţilor ISIL.

Majoritatea violenţelor au avut loc între membri suspecţi ai Hizbullah - un grup radical islamist cunoscut pentru că a ajutat statul să tortureze şi să ucidă activişti kurzi în anii ’90 - şi Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK susţine ISIL (Statul Islamic în Irak şi Levant) iar Hizbullah susţine YPG, miliţia kurdă din Kobane, şi condamnă guvernul turc pentru lipsa de măsuri în vederea protejării kurzilor sirieni.

Încleştări violente au izbucnit şi în capitala turcă Ankara şi în cel mai mare oraş al ţării, Istanbul, unde aproape 100 de oameni au fost reţinuţi şi alţii 30 răniţi, incluzând 8 ofiţeri de poliţie.

Cinci oameni au fost ucişi în Diyarbakir, cel mai mare oraş kurd din sud-estul ţării, unde au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţie.

Un bărbat de 25 de ani a murit în Varto, un oraş în provincia estică Mus, şi cel puţin 6 oameni au fost răniţi în ciocnirile dintre poliţişti şi manifestanţi, a raportat presa locală.

Doi oameni au murit în provincia sud-estică Siirt şi un altul în provincia învecinată Batman, conform rapoartelor media.

Autorităţile au anunţat starea de asediu în districtele populate de kurzi din Diyarbakir, Siirt şi oraşul Van, unde mii de manifestanţi au mărşăluit împotriva înaintării grupării ISIL în Kobane.

Săptămâna trecută, Erdogan a promis că Turcia va lupta împotriva ISIL şi a altor organizaţii teroriste. Promisiunea sa a fost făcută cu o zi înainte ca Parlamentul turc să acorde guvernului autoritatea de a trimite soldaţi în Siria şi Irak.

Armata turcă, totuşi, nu a intervenit până acum în luptele grele de peste graniţă.

Turcia nu face parte din coaliţia condusă de SUA dar a trimis tancuri în zonele de graniţă care sunt în pericol dacă forţele ISIL înaintează spre oraşul Kobane.

Forţele kurde au încercat să oprească înaintarea grupului islamist dar, luni, luptătorii ISIL au intrat în oraş dinspre sud şi est şi şi-au arborat steagul pe un deal şi pe o clădire în apropiere de graniţa turcă.

Aproape 200.000 de oameni au fugit din oraşul Kobane şi satele învecinate de la începerea luptelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe