Cel puţin 18 morţi în Texas, Oklahoma şi Arkansas, după ce regiunea a fost măturată de o serie de tornade

Furtuni puternice au ucis cel puţin 18 persoane, au rănit sute de oameni şi au lăsat o dâră amplă de distrugeri în Texas, Oklahoma şi Arkansas, 26 mai 2024 (X)
Redacţia
27.05.2024

Furtuni puternice au ucis cel puţin 18 persoane şi au lăsat în urmă pagube imense duminică în Texas, Oklahoma şi Arkansas, după ce au distrus case şi o benzinărie unde zeci de oameni căutaseră adăpost într-o toaletă în timpul ultimelor fenomene meteorologice mortale care au lovit centrul SUA, relatează AP News.

Şapte decese au fost raportate în comitatul Cooke, Texas, în apropiere de graniţa cu Oklahoma, unde o tornadă a trecut sâmbătă seară printr-o zonă rurală în apropierea unui parc de case mobile, au declarat oficialii. Furtunile au ucis, de asemenea, două persoane şi au distrus case în Oklahoma, unde printre răniţi se numără şi invitaţi la o nuntă în aer liber. Zeci de mii de locuitori au rămas fără curent electric în întreaga regiune.

"A rămas doar o dâră de moloz. Devastarea este destul de severă", a declarat şeriful comitatului Cooke, Ray Sappington.

Printre cei decedaţi se numără doi copii, de 2 şi 5 ani, a precizat şeriful. Comitatul texan include şi comunitate Valley View, care s-a numărat printre cele mai afectate zone. Trei membri ai unei familii au fost găsiţi morţi într-o casă, a spus Sappington.

Hugo Parra, care locuieşte în Farmers Branch, la nord de Dallas, a declarat că a rezistat furtunii împreună cu 40-50 de persoane în baia unui popas pentru camioane de lângă Valley View. Furtuna a smuls acoperişul şi pereţii clădirii, zdrenţuind grinzile de metal şi lăsând maşini distruse în parcare.

Mai multe persoane au fost transportate la spitale cu ambulanţa şi elicopterul în comitatul Denton, Texas, tot la nord de Dallas. Dar oficialii nu au cunoscut imediat amploarea totală a numărului de persoane rănite sau ucise.

Cel puţin cinci persoane au fost raportate ca fiind ucise în Arkansas, inclusiv o femeie în vârstă de 26 de ani care a fost găsită moartă în faţa unei case distruse din Olvey, o comunitate mică din comitatul Boone, potrivit lui Daniel Bolen de la biroul de gestionare a situaţiilor de urgenţă al comitatului.

O altă persoană a murit în Benton County, Arkansas. Melody Kwok, directoarea de comunicare a comitatului, a declarat că mai multe persoane au fost rănite şi că lucrătorii de urgenţă încă răspundeau la apeluri.

"Suntem încă în căutare şi salvare în acest moment. Este o situaţie foarte activă", a spus ea.

Alte două persoane au murit în comitatul Marion, Arkansas.

Oficialii au confirmat, de asemenea, două decese în Mayes County, Oklahoma. Detalii despre morţi nu au fost disponibile imediat, a declarat Mike Dunham, director adjunct al managementului de urgenţă al comitatului.

O serie de furtuni mortale

Distrugerea a continuat unei perioade sumbre de vreme severă mortală în centrul naţiunii.

Tornadele din Iowa de săptămâna aceasta au lăsat în urmă cel puţin cinci persoane moarte şi zeci de răniţi. Aceste tornade mortale au apărut într-un sezon având o severitate istorică. Aprilie a avut al doilea cel mai mare număr de tornade înregistrat vreodată în ţară.

Meteorologii şi autorităţile au emis avertizări urgente pentru a căuta adăpost pe măsură ce furtunile au traversat regiunea peste noapte.

„Dacă vă aflaţi în calea acestei furtuni, adăpostiţi-vă acum!” a postat pe X, cunoscut anterior ca Twitter, biroul Serviciului Naţional de Meteorologie din Norman, Oklahoma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor