Cele mai grele cuvinte din limba română. Cuvinte care se pronunţă greu

Cele mai grele cuvinte din limba română
Cele mai grele cuvinte din limba română (Facebook)

Limba română are o gramatică dificilă, incomparabil mai grea decât a limbii engleze, de exemplu. Vă prezentăm unele dintre cele mai grele cuvinte din limba română care se pronunţă greu.

Românii fac multe greşeli gramaticale fiindcă româna este o limbă cu multe forme flexionare ale cuvintelor, explică lingviştii. Pe scurt, la fel ca în latină, conjugarea verbelor, acordurile, diferitele forme de pronume sunt atât de multe şi de diverse, încât de multe ori apar confuzii.

Pe lângă complexitatea gramaticii, limba română are câteva cuvinte lungi de peste 30 de litere pe care nu le folosim în vorbirea uzuală. Acestea vin din lumea medicală şi ni se încurcă limba-n gură încercând să le pronunţăm.

Astfel că limba română a ajuns să ocupe un onorabil loc 3 în topul european al celor mai lungi cuvinte.

Cele mai grele cuvinte din limba română: pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză

Cu 44 de litere, cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa şi pe primul în topul limbii române. Este un cuvânt greu de pronunţat şi care de fapt defineşte o boală pulmonară cronică profesională, care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică din industria porţelanului şi a sticlei etc., în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române. Forma scurtă a acestui cuvânt este silicoză.

Cele mai grele cuvinte din limba română: difosfopiridinnucleotidpirofosfatază

La fel de tare vi se împleticeşte limba şi când trebuie să pronunţaţi acest cuvânt. Are 36 de litere şi este al doilea cel mai lung cuvânt al limbii noastre. Defineşte o enzimă (proteină) care catalizează reacţia de disociere între o bază azotată activată sub forma de trifosfat (ATP, GTP, etc.) în formă monofosfatată AMP (adenozinmonofosfat).

Cele mai grele cuvinte din limba română: encefalomielopoliradiculonevrită

Cu doar două litere mai puţin, cuvântul primeşte medalia de bronz în topul celor mai lungi şi greu de pronunţat cuvinte şi reprezintă o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, furnicături, senzaţie de ameţeala şi uneori chiar paralizii.

Cele mai grele cuvinte din limba română. Cuvinte cu peste 30 de caractere

Alte cuvinte ce nu sunt în dicţionar dar pot fi găsite în diverse cărţi şi manuale de profil (chimie, medicină) şi care sunt greu de pronunţat sunt: gastropiloroduodenojejunostomie, diclordifeniltriclormetilmetan, feromicroazotombohidric, electroglotospectrografie.

Amuzant este că denumirea pe care o poartă fobia de cuvinte lungi este un cuvânt din 34 de litere: hippopotomonstrosesquipedaliofobia.

Cele mai grele cuvinte din limba română. Curiozităţi ale limbii române

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziţie completă, formată din cinci cuvinte care conţin doar vocale: „Oaia aia e a ei".

Cel mai lung cuvânt alcătuit numai din vocale: "Uiuiu" - chiot de bucurie.

Cel mai lung cuvânt care conţine o singura consoană: "Acioaiei".

Cel mai lung cuvânt care conţine numai două vocale: "Transplant"

Chiar dacă vi se pare surprinzător, românii stau chiar bine la acest capitol. Pe primul loc în topul celor mai lungi cuvinte se află unul german, din 79 de litere. Pe locul 2 se află un cuvânt turcesc, cu o lungime de 70 de litere.

Probabil că amatorii faimosului joc al copilăriei "Spânzurătoarea" ar fi fericiţi să retină cele mai grele cuvinte, compuse din cele mai multe litere din limba romană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură