Cele mai misterioase relicve din Asia Mică - sanctuarul ”Dacilor Nemuritori” din Anatolia [video]

Muntele Dacilor Nemuritori din Anatolia.
Muntele Dacilor Nemuritori din Anatolia. (captură youtube.com)

UPDATE -- am retras afirmaţia conform căreia numele Nemrut Dagi ar însemna "Dacii Nemuritori" având în vedere că, cel puţin în turca modernă, acest lucru nu este adevărat. Cu toate acestea ne permitem să păstrăm speculaţiile privind eventuala legătură cu dacii, dată fiind asemănarea dintre chipurile sculptate găsite în acest sit şi cele cunoscute ca înfăţişând daci - de exemplu de pe coloana lui Traian - precum şi proximitatea faţă de locul unde dacii trăiau.

*********

Arheologii germani au descoperit în Turcia anilor 1881, pe muntele Nemrut Dagi, un oraş megalitic antic, întins pe o suprafaţă de 26.000 de metri pătraţi. Aşezarea a uimit istoricii lumii prin unicitatea relicvelor culturale imortalizate în piatră. Tradus din limba turcă, Nemrut Dagi”.

În munţii Anti Taurus din sud estul Turciei, în apropierea râului Eufrat, pe un platou aflat la peste 2000 de metri înălţime, cercetătorii au descoperit mai multe construcţii şi statui ce aparţin civilizaţiei commagenilor ridicate în timpul regelui Antioch I. Sunt cele mai bine păstrate relicve antice din Asia Minor, dar cele mai puţin explicate.

Constructorul sanctuarului l-a numit ”hierothesion” ceea ce se traduce ca ”locul de adunare al tuturor zeilor în apropierea tronurilor cereşti” sau ”tronul zeilor” iar populaţia condusă de regele Antioch urca în acest loc la festivităţile din timpul anului sau de ziua regelui.

Una dintre inscripţiile sculptate lângă o statuie, folosind litere greceşti se adresează personal cititorilor şi spune:

”Precum vezi, am ridicat aceste imagini divine ale lui Zeus, Oromasdes, Apollo, Mitras, Helios, Atagnes, Hermes... şi a casei mele hrănitoare, Comagene iar dintr-una şi aceeaşi carieră de piatră, întronaţi la fel ca zeităţile care ne aud rugăciunile, am consacrat trăsăturile propriei forme”.

Relicvele şi statuile descoperite în aşezământul antic dezvăluie o civilizaţie cu trăsături spirituale profunde. Pe direcţiile cardinale din est, vest şi nord, din roca muntelui au fost construite trei terase care conţineau 5 statui mari care reprezentau cinci zei greco-persani alături de un vultur şi un leu, în stânga şi în dreapta. În vârful muntelui, un mormânt tumul ce pare sculptat din vârful muntelui se ridică în centrul celor trei sanctuare.

Pe unul din pereţii din piatră se găseşte una din cele mai vechi sculpturi a Leului-care-păşeşte, simbol descoperit prima dată în anul 600 î.C în civilizaţia babiloniană, pe teritoriul Iranului de azi.

Regele Antioch le-a inoculat oamenilor săi ideea de nemurire iar în sculpturile de piatră acesta era ilustrat în ipostaze familiale cu zeii reprezentaţi, un lucru rar întâlnit în istorie. Studiile au arătat că detaliile istorice precise pe care artiştii în piatră le-au lăsat pe aceste sculpturi sunt printre cele mai vechi descoperite, cu sute de ani mai vechi decât cele din perioada civilizaţiei elene. Civilizaţia profund spirituală a commagenilor nu a fost asimilată sau cucerită niciodată de niciun mare imperiu.

De la baza muntelui spre sanctuare existau trei drumuri păzite de un gardian care îi avertiza pe cei care urcau că vor fi loviţi de către săgeţile lui Apollo şi Hercules dacă nu vin cu intenţii bune.

Monumentele stelare ale strămoşilor civilizaţiei Commagene aduc dovezi clare, unice în lumea antică, care leagă istoria conducătorilor macedoneni, seleucizi şi persani până la Alexandru cel Mare şi Darius I.

O altă inscripţie în piatră spunea: ”Marele rege Antioch, zeul, cel drept, avatarul, prietenul romanilor şi al grecilor, fiul regelui Mitradadis Calenicus şi al lui Leodike, zeiţa iubitoare de semeni, păstrate pentru veşnicie, piedestale neconsacrate ce conţin litere de neîncălcat, faptele clemenţei sale”.

Totuşi, numeroasele inscripţii şi dovezi arheologice descoperite nu i-au putut ajuta pe experţi să determine cu exactitate istoria acestui sit. Pe lângă asemănarea cu dacii a capetelor sculptate, numele muntelui, Nemrut Dagi (care in turcă înseamnă literal Muntele Nemrut) a împins daco-filii să emită ipoteza că ar fi însemnat ”Dacii Nemuritori” şi că ar fi fost astfel legat cumva de civilizaţia care a populat şi ţara nostră.

Pe munte, a mai fost descoperit un text antic care precizează că la doar câţiva ani după moartea regelui Antioch I, o stea uriaşă a apărut pe cer iar din acest loc, magii ”de la răsărit” ar fi plecat spre Bethleem urmărind indicaţiile luminii de pe cer.

Pe pagina articolului de pe site-ul Epoch Times România puteţi viziona un material video în limba engleză cu sanctuarul de la Nemrut Dagi şi comentariile experţilor cu privire la descoperirile arheologice.