Cele mai periculoase grupări teroriste din lume

Teroristi musulmani
Teroristi musulmani (STR / AFP / Getty Images)

Atacuri cu bombă, răpiri de persoane sau explozii ale unor maşini ­capcană – astfel de incidente violente sunt la ordinea zilei, în anumite zone ale lumii, care au devenit mai riscante ca niciodată. Provocate de cele mai periculoase grupări teroriste din lume, care nu se dau înapoi de la nimic pentru a î­şi atinge ţelurile, violenţele petrecute în anumite ţări reuşesc să îngrozească o lume întreagă.

În urma atacurilor din 11 septembrie 2001, terorismul a devenit una dintre problemele internaţionale principale, lupta împotriva acestuia ocupând un loc de frunte în agenda politică a statelor occidentale. Acest fenomen a modificat esenţial raporturile stabilite la momentul actual, depăşind limitele statale şi împărţind lumea în două ”tabere de război” – lumea islamică, considerată una dintre cele mai importante surse a terorismului şi Occidentul – statele care se confruntă cu atacurile teroriste şi care iniţiază acţiuni pentru combaterea acestuia.

Cele mai periculoase grupări teroriste din lume - Al-Qaeda

Cea mai cunoscută grupare teroristă la nivel mondial este Al-Qaeda. Are celule active în peste o sută de ţări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Cele mai active sunt însă, evident, cele din Yemen, Arabia Saudită, Afganistan, Pakistan, Algeria, Siria şi Filipine.

Numele Al-Qaeda se traduce din arabă ca „Baza“. Gruparea teroristă a constituit chiar structura din care s-au desprins alte organizaţii teroriste pe partea sunnită. Al-Qaeda îşi începe activităţile pe teritoriul Afganistanului, unde membrii ei au mers să lupte împotriva sovieticilor, dar şi cu puterea locală.

Fondatorul Al-Qaeda a fost Osama Bin Laden, originar din Arabia Saudită. În 1996, Bin Laden a declarat „un război sfânt” împotriva forţelor americane. Doi ani mai târziu, el şi adjunctul său Ayman al-Zawahiri au emis o lege (fatwa) potrivit căreia musulmanii trebuie să ucidă americanii, inclusiv civilii, oriunde în lume, precizează BBC.

Printre atacurile de care aceştia sunt vinovaţi pot fi menţionate: atacul asupra World Trade Center din 1993, Pentagonul şi Turnurile Gemene din 2001, bombardamentul metroului londonez.

În prezent, conducerea Al-Qaeda este asigurată de Ayman al-Zawahiri, succesorul mult mai celebrului Osama bin Laden, eliminat în mai 2011 de un comando al armatei americane.

Cele mai periculoase grupări teroriste din lume - ISIS sau Statul Islamic (SI) din Irak şi Siria

Începând din vara anului trecut, întreaga lume a luat act de atrocităţile comise de organizaţia Statul Islamic.

Rând pe rând, teritorii numeroase din Irak şi Siria cad aproape fără nicio împotrivire în mâinile jihadiştilor. Scopul declarat al jihadiştilor - să preia controlul asupra tuturor musulmanilor din regiunea Levant, adică asupra Iordaniei, Israelului, Teritoriilor Palestiniene, Libanului, Ciprului şi asupra unei regiuni din sudul Turciei.

Originile Statului Islamic pot fi regăsite în ramura Al Qaeda din Irak, grupare condusă în anii 2000 de Abu Musab al-Zarqawi.

În 2006, Al-Zarqawi a fost ucis într-un raid american. Statul Islamic a profitat de instabilitatea din Siria, ţară confruntată de câţiva ani cu un conflict sângeros între mai multe grupări care vizează şi îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad. În prezent, SI unde a devenit cel mai de temut grup care încerca să-l dea jos pe preşedintele sirian.

De asemenea, în Irak, SI se opune guvernului şiit, atacând autorităţile şi populaţia civilă care se opune grupării în mai multe regiuni din această ţară.

Este, în prezent, cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, cu un buget de peste două miliarde şi jumătate de euro. SI are acum venituri din exploatarea şi vânzarea petrolului, controlează zone ample din Siria şi Irak şi are ca obiectiv recunoaşterea sa ca stat.

Abu Bakr al-Bagdadi, autoproclamat califul Ibrahim după ce Statul Islamic a declarat înfiinţarea unui califat islamic în nordul Bagdadului, este liderul suprem al grupării. El are doi adjuncţi: unul este responsabil de operaţiunile din Siria, celălalt are în grijă acţiunile din Irak.

Statul Islamic s-a extins rapid în Irak şi Siria, capturând mari oraşe şi puncte de frontieră dintre cele două ţări. De-a lungul verii, grupul a avansat în Siria, recâştigând teritorii pierdute în faţa grupurilor rebele şi capturând mai multe baze militare. Acum, principalul obiectiv pe teren este consolidarea poziţiilor de-a lungul graniţei dintre Irak şi Siria.

CIA estima în septembrie anul trecut că Statul Islamic are între 20.000 şi 31.500 de luptători în Irak şi Siria. Aproximativ 15.000 dintre aceştia ar fi recruţi din străinătate.

Organizaţie este atât de sângeroasă încât Al Qaeda s-a dezis de ea.

Cele mai periculoase grupări teroriste din lume - Boko Haram (Nigeria)

Nu la fel de influentă, dar la fel de atroce este gruparea Boko Haram, care luptă pentru a da jos guvernul din Nigeria şi înfiinţarea unui stat islamic în Africa sahariană, care ar trebui să cuprindă Nigeria, Niger, Camerun şi Ciad.

Atacurile Boko Haram au fost fost direcţionate către populaţia creştină din ţara africană. Mii de persoane au fost ucise în ultimii şase ani de această grupare jihadistă.

Gruparea islamistă comite aproape zilnic crime şi răpiri în nord-estul Nigeriei, într-o campanie de violenţe care a intrat deja în cel de-al şaselea an. Membrii săi răpesc, ucid, dau foc şi, unde pot, guvernează sub stricta interpretare islamică Sharia.

Boko Haram a fost implicată în 10.000 de morţi violente anul trecut, potrivit institutului american Foreign Relations.

Cele mai periculoase grupări teroriste din lume - Al-Shabab (Somalia)

Al Shabab este una dintre cele mai de temut grupări militante islamiste din Africa. Organizaţia controlează o mare parte din sudul Somaliei, unde duce o insurgenţă împotriva guvernului de tranziţie, încă din 2006.

Al-Shabab, care se traduce din arabă prin „Tineretul“, a luat naştere în anii 2000 ca o facţiune o grupul finanţat de Bin Laden numit „Al-Ittihad al-Islami“, care încerca să creeze un emirat islamist în Somalia. Pe măsură ce s-a apropiat tot mai mult de Al-Qaeda, gruparea a recurs la atentatori sinucigaşi şi a atras jihadişti din întreaga lume.

Cel mai sângeros atac a avut loc în toamna lui 2013. Militanţii grupării au intrat în Mallul Westgate din Nairobi, Kenya, trăgând în clienţi şi torturând unii ostatici înainte de a-i ucide. Asediul care a durat patru zile s-a încheiat cu 67 de morţi.

Statele Unite avertizează tot mai des cetăţenii în privinţa riscului producerii de atentate în lume.

“Informaţiile actuale sugerează că organizaţia Statul Islamic, reţeaua Al-Qaeda, organizaţiile sale afiliate şi alte grupări teroriste continuă să planifice acte de terorism împotriva unor interese americane şi occidentale în Europa”, precizează Departamentul de Stat.

“Informaţii credibile anunţă că organizaţii teroriste încearcă de asemenea să continue comiterea de atentate împotriva unor interese ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord”, mai notează diplomaţia americană, menţionând SI, mişcarea Hezbollah, Al-Qaeda în Magrebul Islamic (AQMI) şi Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQPA), activă în Yemen.

Cele mai periculoase grupări teroriste din lume sunt în prezent organizaţii bine structurate. Unele dintre aceste grupări teroriste au o reţea de membri răspândiţi în mai multe ţări, ceea ce duce la o misiunea foarte dificilă a serviciilor de informaţii şi de securitate care vor să le oprească în momentul care pun la cale posibile atentate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii