Centrala nucleară iraniană Natanz rămâne fără curent după un atac cibernetic

IRAN : Fostul Preşedinte Mahmoud Ahmadinejad în vizită la centrala nucleară Natanz, instalaţie de îmbogăţire a uraniului Aprilie 8, 2008.
IRAN : Fostul Preşedinte Mahmoud Ahmadinejad în vizită la centrala nucleară Natanz, instalaţie de îmbogăţire a uraniului Aprilie 8, 2008. (the Office of the Presidency of the Islamic Republic of Iran via Getty Images)

Un atac cibernetic a dezactivat reţeaua electrică a instalaţiei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz.

Furnizând unele confirmări că incidentul nu a reprezentat „un accident”, aşa cum a fost sugerat iniţial, principala agenţie atomică a Republicii Islamice a etichetat actul drept „terorism nuclear”.

Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, Ali Akbar Salehi, a numit incidentul un sabotaj asemănător atacului din iunie 2020 asupra uzinei nucleare de la Natanz, care a generat un incendiu devastator ce a paralizat temporar instalaţia. Natanz este unul dintre cele mai avansate centre ale controversatei industrii nucleare din Iran.

Citiți și Raport ONU: Iranul a început să producă uraniu care poate fi folosit la dezvoltarea bombelor nucleare

Iranul a dezvăluit, sâmbătă, că a instalat noi centrifuge avansate la faţa locului. În ultimele zile ale anului 2020, parlamentul iranian a votat legi care însărcinează guvernul să continue îmbogăţirea uraniului mult peste limitele folosite în industria civilă şi stipulate în acordul nuclear încheiat cu marile puteri - aşa-zisul JCPOA - ca mod de a face presiuni asupra noii administraţii de la Washington să revină în cadrul acordului şi să ridice sancţiunile economice devastatoare impuse asupra Iranului.

"Condamnând această evoluţie josnică, Republica Islamică Iran subliniază necesitatea ca întreaga comunitate internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să se ocupe de acest terorism nuclear", a declarat Salehi, citat de presa de stat.

El a promis în continuare represalii: "Iranul îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva făptaşilor".

Citiți și Iranul promite răspuns pentru "sabotajul de la Natanz"

Reacţia agenţiei atomice iraniene survine după ce, duminică, un material publicat de Jerusalem Post a afirmat direct "... se pare că aşa-numitul accident a fost cauzat de un atac cibernetic, posibil de Israel".

"În trecut, Natanz a fost vizat de operaţiunile cibernetice israeliene, potrivit rapoartelor străine. În 2010, virusul Stuxnet a atacat instalaţia într-o operaţiune comună cu Statele Unite, distrugând peste 1.000 de centrifuge", a adăugat raportul jpost.

Nu au fost raportate vătămări, încălcări sau scurgeri nucleare ca parte a incidentului de duminică, care probabil a avut drept scop deraierea discuţiilor actuale ale JCPOA din Viena.

Citiți și Iranul îşi creşte stocul de uraniu îmbogăţit peste limita agreată de acordul nuclear