Centrul Levada se teme de mânia Kremlinului

Alexei Navalny în tribunal, Kirov 17 aprilie 2013.  Navalny este acuzat de preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că îndrăzneşte să se opună Kremlinului
Alexei Navalny în tribunal, Kirov 17 aprilie 2013. Navalny este acuzat de preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că îndrăzneşte să se opună Kremlinului (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Principalul grup de sondaje din Rusia a declarat marţi că va încerca să-şi continue funcţionarea, în ciuda presiunii de a se înregistra ca "agent străin" în campania preşedintelui Vladimir Putin de a reduce la tăcere vocile independente.

Centrul Levada, singura agenţie independentă de sondaje din Rusia, se teme că va fi închis dacă nu respectă o lege care obligă organizaţiile non-guvernamentale (ONG-uri) implicate în activităţi politice şi finanţate din străinătate să-şi asume o etichetă pe care mulţi ruşi o percep drept peiorativă.

Dar directorul Lev Gudkov de la Levada a declarat că grupul va încerca să reziste, în ciuda avertismentelor procurorilor ruşi că ar putea iniţia proceduri juridice împotriva sa dacă nu se va înregistra ca agent străin.

Gudkov a afirmat că agenţia va opri pentru moment acceptarea de finanţări externe, dar că nu se va înregistra "niciodată" ca agent străin, un termen despre care criticii Kremlinului au spun că a fost ales pentru a evoca spionajul din Războiul Rece şi pentru a sugera ruşilor că grupurile sunt duşmani ai statului.

Putin, care a acuzat deseori Occidentul de amestec în politica internă pe parcursul celor 13 ani de când este la putere, a semnat anul trecut legea privind "agenţii străini", în urma protestelor despre care a susţinut că au fost încurajate de Statele Unite.

Multe ONG-uri au refuzat să se înregistreze în ciuda inspecţiilor autorităţilor ce au stârnit critici din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, care au declarat că se tem de o "vânătoare de vrăjitoare".

În acelaşi timp, Gudkov a spus că Levada se va confrunta cu probleme din cauza rolului său de a înregistra orice schimbări în atitudinile publice faţă de Putin şi instituţiile pe care acesta se bazează pentru sprijin, inclusiv partidul de la guvernare, Rusia Unită.

În aprilie, Levada a publlicat o ştire conform căreia 51 la sută dintre ruşi sunt de acord că Rusia Unită este un "partid de escroci şi hoţi", o etichetă promovată de liderul opoziţiei Alexei Navalny şi frecvent invocată la proteste şi pe Internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe