CEO al BioNTech: Virusul Wuhan va fi cu noi în următorii zece ani

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Ugur Sahin, CEO al companiei BioNTech din Germania - care a colaborat cu Pfizer pentru a dezvolta unul dintre vaccinurile COVID-19 în mai puţin de un an - susţine că virusul ar putea provoca focare încă 10 ani, potrivit Yahoo News.

"Virusul va rămâne alături de noi în următorii 10 ani", a declarat Sahin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, adăugând: "Trebuie să ne obişnuim cu faptul că vor exista mai multe focare".

„Avem nevoie de o nouă definiţie a normalului”, a continuat el, sugerând că acest lucru nu înseamnă neapărat că ţările vor trebui să intre într-o carantină perpetuă - sau ceva care s-ar putea opri „până la sfârşitul verii”.

Citiţi şi Guvernul britanic a încheiat două contracte pentru implementarea paşapoartelor COVID

„Iarna aceasta nu vom avea un impact asupra numărului de infecţii”, a menţionat el, „Dar trebuie să avem un impact pentru ca iarna viitoare să poată fi noul normal”.

Sahin a avertizat, de asemenea, că ideea vehiculată de anumiţi politicieni, conform căreia vaccinarea a 60-70% din populaţia lumii ar fi suficientă pentru a preveni alte focare, este greşită.

"Dacă virusul devine mai eficient ... s-ar putea să avem nevoie de o absorbţie mai mare a vaccinului pentru ca viaţa să revină la normal", potrivit Yahoo News.

A doua zi după ce presa mainstream din SUA a anunţat că învingătorul în alegerile americane ar fi candidatul Partidului Democrat (pe 7 noiembrie), Joe Biden, Angela Merkel a uimit opinia publică germană susţinând că impunerea de restricţii asupra libertăţilor de mişcare ale germanilor va trebui menţinută până când se va obţine imunitatea de turmă în proporţie de 60-70 la sută - prin vaccinare sau în mod natural.

Citiţi şi Fostul premier britanic Gordon Brown cere formarea unui Guvern Mondial pentru a lupta contra virusului Wuhan

Comentariile lui Sahin apar în momentul în care firmele BioNTech şi Moderna testează dacă vaccinurile lor funcţionează împotriva noilor tulpini „mutante” ale virusului Wuhan, răspândite în Marea Britanie.

Sahin a adăugat că va mai dura încă două săptămâni pentru a şti dacă vaccinul său funcţionează şi în cazul noilor tulpini.

„Din punct de vedere ştiinţific, este foarte probabil ca răspunsul imun al acestui vaccin să poată face faţă şi acestei variante de virus”, a continuat el. "Vaccinul conţine mai mult de 1.270 de aminoacizi şi doar nouă dintre aceştia sunt modificaţi (în virusul mutant). Asta înseamnă că 99% din proteină este în continuare aceeaşi."

Citiţi şi Memento: În aprilie, Partidul Comunist Chinez suna trompeta cooperării internaţionale în jurul crizei COVID19

Sâmbătă, consilierul şef britanic Patrick Vallance a declarat că vaccinurile par „adecvate” în generarea unui răspuns imun la noua tulpină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură