Cercetători: Am putea avea celulele altor oameni în corpul nostru

Creierul uman
Creierul uman (Kiyoshi Takahase Segundo / Photos.com)

În 1979, cercetătorii Universităţii Standford au descoperit, pentru prima oară, femei care aveau cromozoni-Y (care determină caracterele sexuale masculine) în sânge. Se ştie că femeile au numai cromozoni-X, aşadar, cromozonii-y ar fi trebuit să vină de la altcineva. În acest caz, femeile erau însărcinate, aşa că s-a presupus că acei cromozoni provin de la feţii de sex masculin din pântecele lor. Descoperirea era destul de interesantă deoarece nu numai materialul genetic al mamei era transmis copilului, dar şi cel al copilului (şi, astfel, şi al tatălui copilului) se transmitea în corpul mamei.

Acest fenomen de migraţie a celulelor este cunoscut sub numele de microchimerism. Chiar de la începutul studiilor, s-a înţeles că femeile care nu au avut niciodată copii ar putea avea, de asemenea, aceşti cromozoni-Y străini în corp. Aceste celule ar putea afecta sistemul imunitar al femeii, iar studiile din 2012 au arătat că celulele străine se pot găsi chiar şi în creier.

O femeie care nu a avut copii

Un studiu din 2005, efectuat de către cercetători de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, s-a concentrat pe microchimerismul în cazul femeilor care nu au avut niciodată copii, identificând celulele cromozomului-Y la 21% dintre subiecţi. Rezultatele au variat de la echivalentul 0 până la 20,7 celule masculine pentru 100.000 de celule feminine.

”Microchimerismul masculin este des întâlnit la femeile fără copii”, au declarat cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Studiul, publicat în American Journal of Medicine în August 2005, a concluzionat:

”Microchimerismul masculin este des întâlnit la femeile fără copii. În afară de sarcină, alte posibile surse de microchimerism masculin includ avortul spontan nerecunoscut, o sarcină pierdută cu gemeni masculini, un frate mai mare care a transferat (cromozoni-Y) în corpul mamei, sau actul sexual”.

Celule străine în creier, corelate cu Alzheimer

Într-un studiu din 2012 efectuat de către Fred Hutchinson Cancer Research Center, a fost căutat microchimerismul masculin în creierul femeilor decedate, cercetătorii descoperindu-l în peste 60% din cazuri.

S-a dovedit că femeile cu boala Alzheimer au mai puţine celule microchimerice în creierele lor. Această descoperire a fost împotriva aşteptărilor, deoarece boala este mai comună la femeile care au avut un număr mare de avorturi.

Corelarea cu alte boli

Celulele microhimerice pot fi descoperite în corpul femeilor şi după o perioadă de 38 de ani după sarcină, potrivit unui articol al lui Michael Verneris de la Universitatea din Minnesota. Aceste celule ar putea avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii unei femei, dar în legătură cu acestea, se cunosc doar puţine lucruri cu certitudine.

Unele celule microhimerice sunt similare celulelor stem care sunt capabile să se transforme în diferite feluri de ţesuturi. Aceste celule microchimerice sunt cunoscute pentru că se adună în jurul ţesuturilor deteriorate, având rolul de a le repara, transformându-se în orice fel de celulă este nevoie.

Dar acest fel de celule au fost găsite şi în tumori canceroase, neînţelegându-se de ce se aflau acolo.

Celulele fetusului sunt percepute de sistemul imunitar al corpului mamei ca fiind parţial străine, de vreme ce jumătate din materialul genetic al unui fetus este de la mamă iar cealaltă parte de la tată. Acest lucru ar putea determina sistemul imunitar să detecteze celule canceroase, care apar din cauza mutaţiilor, potrivit Scientific American.

Pe de altă parte, celulele microchimerice sunt mai des întâlnite la persoanele cu scleroză multiplă, o boală autoimună. Acest lucru sugerează că acestea ar putea determina un atac autoimun în corp.

Nu suntem siguri dacă ele dăunează, ajută, sau au un efect relativ mic. Diana Bianchi, genetician al Tufts Medical Center, a declarat pentru Scientific American: ”Nu există destule dovezi pentru a acuza sau pentru a achita celulele fetale microchimerice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură