Cercetătorii chinezi publică un clip cu roiuri de drone care vânează oameni [video]

Matrix
 
Matrix  

În ultima săptămână a fost publicat pe social media un videoclip cu „super drone chinezeşti”, iar filmările sunt descrise drept „terifiante”.

Imaginile a 10 drone uşoare au ajuns virale, săptămâna trecută, datorită unei echipe de la Universitatea Zhejiang, care a publicat o filmare care înfăţişează mici drone balansându-se şi croindu-şi drum prin zone puternic împădurite, mişcându-se rapid printre copaci.

Dronele preiau direcţia de la un algoritm care le ajută să-şi cartografieze împrejurimile în timp real, a scris The Sun într-un articol despre videoclip. Software-ul lor intern se actualizează „la fiecare câteva milisecunde”, ceea ce le ajută să evite ciocnirea cu alte obiecte.

Articolul notează, de asemenea, că, deoarece nu funcţionează pe GPS, ele pot fi folosite în zone cu acoperire slabă prin satelit.

Problema este că aceeaşi echipă de la Universitatea Zhejiang a mai publicat un videoclip în care dronele urmăresc un bărbat printr-o pădure de copaci. După ce au fost instruite să se concentreze asupra bărbatului, ele sunt capabile să-l urmărească - chiar şi dacă se ascunde în spatele obiectelor.

„Capacitatea de navigare şi coordonare a roiurilor de drone din aceste clipuri a atras şi inspirat numeroşi cercetători. Aici, facem un pas înainte către un astfel de viitor”, au comentat cercetătorii din revista Science Robotics. Dr. Jonathan Aitken de la Universitatea Sheffield a lăudat progresul ca fiind o „realizare remarcabilă”.

El a adăugat: „A realiza o hartă de calitate, compusă de către un roi distribuit de roboţi, de un nivel de detaliere precum cel demonstrat este o realizare tehnologică excelentă. A combina acest lucru cu navigarea cu succes şi evitarea obstacolelor şi, în mod critic, a altor membri ai roiului, este o realizare remarcabilă”.

Paul Scharre, fost înalt oficial al Pentagonului şi expert în războiul cu drone, a concluzionat, remarcând cât de bine se desfăşoară programele cu drone din China: „Nu putem vedea din videoclipul chinez dacă dronele comunică şi se coordonează între ele”. „Ar putea fi doar o lansare de drone asemănătoare cu lansarea de rachete dintr-un sistem MLRS. Dar testul arată că ei dezvoltă sisteme de roiuri de drone şi acestea ar putea fi operaţionale în câţiva ani.”

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.