Cercetătorii UE au reuşit să creeze combustibil cu apă şi lumină

Lumina solara este cel mai bun antidepresiv
Lumina solara este cel mai bun antidepresiv (DANIEL ROLAND / AFP / Getty Images)

Proiectul finanţat de Uniunea Europeană, „Solar-Jet”, a avut succes, rezultând primul combustibil „solar” pentru aeronave, din apă şi dioxid de carbon (CO2), conform Europa.eu.

Cercetătorii au reuşit să efectueze întregul lanţ de producţie a kerosenului regenerabil, folosind lumină intensă ca sursă de energie cu temperatură mare. Proiectul se află încă în etapa experimentală, momentan fiind obţinută numai o cantitate mică în condiţii de laborator. Cercetătorii speră că pe viitor vor putea produce orice fel de combustibil lichid din apă, lumină şi CO2.

”Această tehnologie înseamnă că într-o zi vom produce din plin combustibil curat pentru avioane, maşini şi alte forme de transport. Asta ar putea spori securitatea energetică, transformând gazul cu efect de seră responsabil pentru încălzirea globală într-o resursă folositoare”, a declarat Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă.

În primul pas lumina concentrată, artificială, a fost folosită pentru a transforma printr-un proces de sinteză dioxidul de carbon şi apa în gaz sintetic (syngas) într-un reactor solar de mare temperatură. Syngasul poate fi apoi transformat în kerosen folosind procesul ”Fischer-Tropsch”

Chiar dacă procesul de producţie se află într-un stadiu iniţial, procesul de transformare a syngasului în kerosen a fost deja folosit de companii pe scară largă. Combinând cele două abordări avem potenţialul să asigurăm, într-un mod nepericulos, sustenabil şi accesibil, aprovizionarea cu combustibil pentru avioane, benzină, motorină, sau chiar materiale plastice.

Combustibilii derivaţi Fischer Tropsch sunt deja certificaţi şi pot fi folosiţi de către vehiculele existente şi aparatele de zbor fără modificări suplimentare.

În următoarea fază a proiectului, planul include optimizarea reactoarelor solare pentru a estima dacă tehnologia va funcţiona pe scară largă la un preţ competitiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură