Cerinţă surprinzătoare pentru cei care vor să escaladeze Everestul: Fiecare trebuie să-şi transporte propriile excremente

Un Sherpa nepalez adunând gunoaie la 8000 de metri într-o expediţie de salubrizare a Everest-ului - strângând echipament şi resturi lăsate în urmă de alpinişti - dar şi cadavre, mai 2010
 
Un Sherpa nepalez adunând gunoaie la 8000 de metri într-o expediţie de salubrizare a Everest-ului - strângând echipament şi resturi lăsate în urmă de alpinişti - dar şi cadavre, mai 2010   (NAMGYAL SHERPA/AFP/Getty Images)

Escaladarea Everestului a devenit din ce în ce mai populară şi la fel şi solicitările guvernului nepalez pentru cei care doresc să realizeze acest vis. În acest sens, a fost adăugată o nouă regulă.

Noile reguli impun alpiniştilor să îşi transporte excrementele, în încercarea de a combate poluarea. Majoritatea celor care încearcă să escaladeze Everestul, de 8.849 de metri de înălţime, o fac din Nepal, plătind aproximativ 11.000 de dolari de persoană doar pentru permisul de ascensiune.

Cu tot cu echipament, mâncare, oxigen suplimentar, ghizi şi aşa mai departe, escaladarea muntelui costă aproximativ 35.000 de dolari. Dar, după cum subliniază CNN, cel mai înalt vârf din lume are o problemă - sau mai multe probleme - şi anume că există prea multe excremente. Iar acest lucru se datorează numărului de vizitatori şi condiţiilor aspre de pe munte, care interferează cu procesul de degradare. Preşedintele Asociaţiei Everest Summiteers, Diwas Pokhrel, a explicat pentru CNN că problema excrementelor este foarte gravă şi că acestea chiar poluează mediul înconjurător al muntelui.

Saci pentru depozitarea excrementelor

Fără noile reguli, problema excrementelor riscă să se agraveze: anul trecut, Nepalul a emis un număr record de 478 de permise de ascensiune pentru escaladarea vârfului. A fost confirmată moartea a 12 alpinişti pe munte, în timp ce alţi cinci sunt încă oficial dispăruţi. Jinesh Sindurakar, de la Asociaţia de Alpinism din Nepal, a detaliat pe aceeaşi reţea americană că se estimează că aproximativ 1.200 de persoane vor urca pe Everest în acest sezon.

"Fiecare persoană produce 250 de grame de excremente pe zi şi va petrece două săptămâni în cele mai înalte tabere pentru a continua spre vârf", a menţionat Sindurakar. În acest sens, fiecare persoană va primi doi saci, care pot fi folosiţi de până la şase ori. Sacii conţin substanţe chimice pentru a solidifica deşeurile şi a le face să nu miroasă urât, a specificat el.

Eforturile de reducere a impactului turismului în Himalaya s-au intensificat, 35.708 kilograme de deşeuri şi materiale plastice fiind îndepărtate de pe vârfuri precum Everest, după cum a relatat Himalayan Times.

Cipuri pentru monitorizarea alpiniştilor

La începutul acestei luni, Nepalul a cerut, de asemenea, ca alpiniştii să închirieze şi să utilizeze cipuri de urmărire în timpul călătoriei lor.

"Companiile de renume le foloseau deja, dar acum sunt obligatorii pentru toţi alpiniştii", a declarat pentru CNN Rakesh Gurung, director adjunct al departamentului de turism din Nepal. "Se va reduce timpul de căutare şi salvare în cazul unui accident".

În acest sens, un articol al reţelei americane precizează că alpiniştii vor plăti între 10 şi 15 dolari fiecare pentru aceste jetoane, care vor fi cusute în geci. Odată ce alpinistul se va întoarce, cipul va fi scos şi păstrat pentru următoarea persoană. Cipurile de urmărire folosesc acest sistem de poziţionare globală (GPS) pentru a face schimb de informaţii cu sateliţii. Gurung a adăugat că cipurile au fost dezvoltate de o ţară europeană, dar nu a specificat care este aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport