Certej, o miză de miliarde de dolari. Cine susţine proiectul şi de ce?
alte articole
Miza exploatărilor aurifere de la Certej, unde Deva Gold demara în toamna lui 2014 lucrări de construcţii neautorizate, este uriaşă. Conform estimărilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, doar valoarea aurului s-ar ridica la peste trei miliarde de dolari, iar de la Certej ar urma să se extragă mai mult decât aur.
O analiză Miningwatch arată că valorosul zăcământ, deţinut iniţial de statul român a fost vândut de un privat altui privat, fără ca bugetul naţional să fi încasat nimic, profitul de 2,5 miliarde de dolari ajungând, în anul 2012, în "buzunarul" unei companii canadiene.
"ANRM estimează cantitatea de aur a zăcământului Certej la 83 de tone. La această cantitate de aur s-ar mai adăuga şi aproape 450 de tone de argint. În decembrie 2013, doar aurul de la Certej valora peste trei miliarde de dolari. Ceea ce este însă impresionat este profitul marcat la vânzarea proiectului minier de către European Goldfields către Eldorado Gold. 2,5 miliarde de dolari au ajuns în buzunarele investitorilor companiei canadiene în urma acestei tranzacţii în 2012.
O analiză a modului în care s-a dobândit această sumă arată că Gabriel Resources iniţial, mai apoi prin European Goldfields, o companie ce nu deţinea nimic la înfiinţare, a reuşit să îşi finanţeze activitatea şi să producă un profit uriaş în aproximativ 10 ani. Reuşitele companiei ţin în primul rând de abilitatea sa de a încheia în mod netransparent un acord de principiu cu statul român, printr-o fostă companie de stat. Prin acest acord compania a obţinut listarea la bursă, pretinzând că ar avea drepturi asupra unui zăcământ considerabil de aur. În această situaţie se remarcă atitudinea relaxată a bursei din Toronto faţă de listarea unei companii ce nu deţinea la acel moment documente legale solide (licenţă) cu care să îşi ateste patrimoniul. În primul an de la listare, acţiunile au crescut de la 0,38 la 4,5 dolari canadieni bucata. Sumele astfel câştigate au permis companiei să îşi continue activitatea şi să obţină transferul concesiunii şi licenţei de exploatare de la MINVEST la Deva Gold, compania română deţinută de European Goldfields.
Semnătura primelor acorduri de asociere dintre compania română de stat şi investitorul străin a fost acordată de Nicolae Stanca, actualul director al companei ce a rezultat din asociere – Deva Gold SA.
Acordurile nu au fost rezultatul unei licitaţii şi nu au fost făcute anterior anunţuri referitoare la disponibilitatea companiei de stat de a se asocia cu privaţi. Suma uriaşă obţinută de European Goldfields la vânzarea activelor către Eldorado Gold nu se justifică prin niciun fel de valoare adăugată, alta decât transferul licenţei şi al concesiunii.
Practic, zăcământul deţinut iniţial de statul român a fost vândut de un privat altui privat, fără ca bugetul naţional să fi încasat nimic."
Va invităm să citiţi continuarea articolului aici.
Reamintim că proiectul minier propus la Certej va implica utilizarea a 26.448 de tone de cianură de sodiu pe o perioadă de 16 ani de activitate. Proiectul presupune construirea a trei baraje de arocamente, cel mai înalt urmând să fie de 160 de metri. Situl exploatărilor miniere se află la 10 kilometri, în linie dreaptă, de oraşul Deva.
Potrivit Roxanei Pencea de la MiningWatch, spre deosebire de Roşia Montană, compania minieră care conduce ostilităţile la Certej prezintă proiectul pe mici bucăţele şi îl extinde încetul cu încetul. Finalmente, dacă planurile celor de la Deva Gold se realizează, în viitor, în Munţii Apuseni vor fi 7 cariere deschise, un proiect de mare anvergură, care pune Roşia Montană în umbră din punct de vedere al dimensiunii.
Mai amintim că la Certej a avut loc unul dintre cele mai mari tragedii de mediu din România. În 1971, în jur de 300.000 de metri cubi de steril acid s-au revărsat din iazul de decantare şi au înghiţit şase blocuri, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale. 89 de persoane au murit, în numai 15 minute.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.