Cetăţean american acuzat în mod oficial de spionaj de către China

Phan Phan-Gillis.
Phan Phan-Gillis. (Captură Foto)

Autorităţile chineze au arestat oficial un cetăţean american, fiind acuzat de spionaj. Acţiunea are loc în contextul vizitei pe care preşedintele chinez Xi Jinping o efectuează în SUA.

Marţi, autorităţile chineze au confirmat că au arestat-o şi că o investighează pe Phan Phan-Gillis, reţinută în urmă cu 6 luni din cauza unor acuzaţii de spionaj.

Ministerul chinez de Externe a declarat că femeia în vârstă de 55 de ani este suspectată de “implicarea în activităţi care periclitează securitatea naţională a Chinei”.

Femeia a fost reţinută în luna martie în timp ce vizita oraşul sudic Zhuhai, ca membră a unei delegaţii din Houston.

Soţul ei, Jeff Gillis, a declarat pentru Wall Street Journal că soţia sa “nu este un spion sau un hoţ”.

Femeia s-a născut în Vietnam şi are origini chineze. Aceasta a devenit cetăţean american în anii 1980.

Wall Street Journal a declarat că femeia a fost preşedinta Houston Shenzhen Sister City Association şi “a avut propriul ei birou de consultanţă şi pentru management de proiecte şi finanţări.”

Relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au deteriorat în ultima perioadă datorită unor chestiuni precum spionajul şi securitatea cibernetică.

Este de aşteptat ca întâlnirea dintre preşedintele chinez şi omologul său american Barack Obama să se concentreze pe atacurile cibernetice desfăşurate de Beijing împotriva companiilor americane şi intereselor americane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe