Cetăţenii îi pot da "decisiva" lui Carmen Dan. Lăzăroiu: Jandarmeria poate fi mutată de la MAI

Cei nemulţumiţi de modul în care MAI-ul a comandat Jandarmeria pot semna pentru o iniţiativă legislativă vizând trecerea acestei structuri de forţă la MApN, arată fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
Carmen Daniela Dan
Carmen Daniela Dan (Epoch Times România)

Violenţa cu care Jandarmeria a spart protestul Diasporei din 10 august a devenit de notorietate nu doar naţională, ci a depăşit cu mult graniţele ţării. Cei care se simt afectaţi direct sau indirect de cele întâmplate pot face mai mult însă decât să depună plângeri penale sau să dezaprobe cele întâmplate. Mai exact, pot contribui la scoaterea Jandarmeriei din subordinea MAI-ului condus de Carmen Dan, atrage atenţia Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial. Iar rolul principal în acest demers ar putea fi asumat de orice partid sau ONG, arată fostul consilier.

Cum se poate face concret acest lucru? Simplu, printr-o iniţiativă legislativă iniţiată de cetăţeni, arată Lăzăroiu, preluat de aktual24.ro.

„Vreţi să-i faceţi pe şefii jandarmilor să se urce pe pereţi şi să nu mai doarmă o noapte de azi încolo?

‘Art. 74 (1)

Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativa legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.’

100.000 de semnături pentru restructurarea şi trecerea Jandarmeriei în subordinea MApN.

Un ONG sau chiar un partid de opoziţie ar strânge semnăturile astea în maximum 2 săptămâni, dacă începe repede.

Cei de la Armata abia îi aşteaptă pe trupeţi şi pe popotari să-i pună la şmotru”, a scris Lăzăroiu pe Facebook.

Reamintim în context că pe 10 august represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar către 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violentă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.