Charlie Hebdo: Un suspect se predă poliţiei franceze. Alţii 2 încă în libertate


Cei doi suspecţi urmăriţi de poliţia franceză pentru atacarea publicaţiei Charlie Hebdo: (de la st la dr) Cherif Kouachi şi fratele său Said Kouachi.
Cei doi suspecţi urmăriţi de poliţia franceză pentru atacarea publicaţiei Charlie Hebdo: (de la st la dr) Cherif Kouachi şi fratele său Said Kouachi. (Captură Foto)

Cel mai tânăr dintre cei trei cetăţeni francezi urmăriţi de poliţie pentru atacul sângeros de miercuri asupra sediului din Paris al publicaţiei de satiră Charlie Hebdo s-a predat autorităţilor, a declarat un oficial al biroului Procuraturii din Paris.

Poliţia a publicat joi dimineaţă pozele celorlalţi doi suspecţi criminali, care se află încă în libertate, cerând ajutorul martorilor şi declarând că cei doi bărbaţi sunt înarmaţi şi periculoşi.

Atacul, aparent bine planificat, asupra redacţiei Charlie Hebdo, aflată sub protecţia poliţiei de câţiva ani datorită publicării repetate a unor materiale care au ridiculizat Islamul, este unul dintre cele mai sângeroase atacuri pe teritoriul european din ultimii ani.

Atacul, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, a avut loc după câteva luni de avertismente din partea guvernului francez cu privire la riscul unui atac terorist executat de militanţii islamişti.

Doi bărbaţi au intrat în redacţia publicaţiei miercuri dimineaţa, înarmaţi cu arme automate şi au deschis focul asupra persoanelor de acolo. Opt jurnalişti, incluzând patru dintre cei mai buni caricaturişti ai publicaţiei Charlie Hebdo şi doi poliţişti au fost ucişi. Atacatorii au scăpat cu o maşină, care a fost găsită ulterior abandonată în nord-estul Capitalei.

Poliţia franceză i-a identificat în cursul nopţii pe cei 3 suspecţi implicaţi în atac: Said şi Cherif Kouachi, în vârstă de 32 şi respectiv 34 de ani, şi Hamyd Mourad, de 18 ani.

Reuters a raportat miercuri noaptea că procurorul general din Paris, Francois Molins, a declarat că un bărbat implicat în atac s-a prezentat voluntar la o secţie de poliţie din nord-estul Franţei.

Natura atacului va ridica cel mai probabil temeri pentru şefii securităţii europene. Faptul că au fost implicaţi mai mulţi atacatori – şi că au fost folosite arme automate – a necesitat un grad mai mare de planificare şi coordonare decât ar fi fost nevoie în cazul unui singur atacator, conform unui oficial al securităţii europene.

Oficialii francezi susţin că aproximativ 1.000 de cetăţeni sau rezidenţi francezi au fost implicaţi în mişcările jihadiste din Siria şi Irak.

Dacă se confirmă că este o acţiune a militanţilor islamişti, atunci acest incident ar fi cel mai grav atac terorist din Europa de la atacurile sinucigaşe din Londra din iulie 2005 când au fost ucişi 52 de oameni.

Atacul are loc în contextul intensificării tensiunilor politice din Franţa şi din alte ţări europene datorită imigraţiei şi creşterii influenţei islamismului radical.

De altfel, procurorul Molins a citat un martor afirmând că cel puţin unul dintre atacatori a strigat în arabă “Dumnezeu e Mare” în timpul atacului.

Preşedintele Francois Hollande, care a declarat că atacul este de o barbarie ieşită din comun, a anunţat miercuri decretarea unei zile de doliu naţional, precizând că drapelele vor coborâ în bernă timp de trei zile şi se va păstra un moment de reculegere joi la amiază în toate instituţiile publice.

“Toţi cetăţenii noştri trebuie să poată să se alăture acestui omagiu. Angajatorii au fost invitaţi să permită salariaţilor să participe”, conform unei circulare semnate de premierul Manuel Valls. De asemenea, Catedrala Notre-Dame din Paris va trage clopotele, urmând ca apoi să aibă loc o slujbă religioasă.

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris, simbolică pentru democraţia franceză, pentru a demonstra împotriva atacului şi pentru a-şi manifesta suportul pentru libertatea presei. Acţiuni similare au avut loc în alte oraşe franceze, dar şi în Londra, Berlin sau Roma. Oamenii au aprins lumânări şi au afişat pancarte pe care era scris mesajul “Je suis Charlie”, sau “Eu sunt Charlie”.

Preşedintele american Barack Obama a condamnat atacul şi a lăudat Franţa pentru că este alături de SUA în lupta contra terorismului. “Un astfel de atac laş, precum cel de azi, ne aminteşte din nou de ce este atât de important să fim uniţi, să fim alături de francezi, aşa cum sunt şi ei alături de noi.”

Franţa a intrat în stare de alertă ridicată după atac, iar locurile de rugăciune şi sediile media beneficiază de protecţie suplimentară.

În plus, premierul francez a anunţat joi că şapte persoane au fost reţinute sau arestate preventiv în cadrul investigaţiei lansate asupra atacului. Cei vizaţi, conform unei surse judiciare, fac parte din anturajul celor doi fraţi criminali.

Charlie Hebdo este o controversată publicaţie franceză de satiră, al cărei sediu anterior a fost incendiat în 2011 după publicarea unor caricaturi daneze care îi reprezentau pe Profetul Mohamed şi pe alţi lideri musulmani. Charlie Hebdo şi-a apărat decizia publicării caricaturilor, invocând libertatea de exprimare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe