Chavez şi secretele operaţiei sale

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez este salutat de susţinătorii săi pe drumul spre aeroport înainte de plecarea sa în Cuba pentru o nouă operaţie, Caracas, 24 febr 2012.
Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez este salutat de susţinătorii săi pe drumul spre aeroport înainte de plecarea sa în Cuba pentru o nouă operaţie, Caracas, 24 febr 2012. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Operaţia 'top secret', a fost demnă de un film cu spioni. A avut loc în cele mai drastice măsuri de securitate, într-un spital blindat, înconjurat de militari, agenţi secreţi iranieni, scanere şi o armată de medici având toţi o singură misiune: să-i salveze viaţa preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez, notează luni ziarul La Razon.

Pare limpede că preşedintele Chavez a ales Cuba pentru ermetismul său. Deşi refrenul unui cântec spune că la 'Havana este greu să păstrezi mult timp un secret' sectorul sănătăţii pare să facă exepţie de la regulă. Inclusiv cu privire la boala lui Fidel Castro, din 2006 până în ziua de azi, nu au avut loc scurgeri serioase de informaţii. Deocamdată avem versiunea oficială potrivit căreia 's-a realizat o extracţie totală a leziunii de zona pelviană', a treia intervenţie la care a fost supus Chavez. Totuşi, potrivit altor informaţii, cancerul preşedintelui se complică.

Echipa medicală care îl îngrijeşte şi majoritatea medicilor cubanezi, consultaţi cu privire la starea sănătăţii sale, au spus că nu ştiu nimic. Unul dintre ei s-a limitat să zâmbească şi să răspundă: 'Astfel de întrebări îşi aprind lumânarea', precizând că 'nu este corect să se vorbească despre asta şi nici etic'. Liderul venezuelan este îngrijit la Centrul de Investigaţii Medico Chirurgicale (Cimeq), cel mai bun spital din Cuba, unde sunt îngrijiţi toţi conducătorii cubanezi, inclusiv Fidel şi Raul Castro, care au toţi vile în zonă. Chavez are o mare stimă faţă de medicii cubanezi care l-au asistat la prima operaţie din 2011.

De fapt a trimis cadou o maşină pentru fiecare doctor care a lucrat la cazul său. A fost o compensaţie pentru deranjul lor. Majoritatea acestor doctori se află, în mod permanent, sub lupa serviciilor de securitate. O supraveghere pe care mulţi dintre confraţii lor din alte ţări străine nu ar putea-o suporta. Se aude de asemenea pe străzile din Havana, că pentru îngrijirea lui Chavez nu se precupeţeşte niciun efort, de la tehnologiile cele mai avansate, echipamente sau medicamente şi până la aplicarea medicinei naturiste, cu produse cultivate aici sau obţinute din flora şi fauna locală.

Pe de altă parte, Cuba este locul unde Chavez se simte cel mai în siguranţă conştient că prietenii lui comunişti vor face tot posibilul ca să-l salveze. Nu este vorba doar de o chestiune economică, ci şi de o totală identificare ideologică, astfel încât în cei 13 ani de relaţii nu a existat nicio controversă publică. O dovadă a armoniei între cele două ţări, sunt cei 37.000 de medici care lucrează în zonele cele mai sărace din Venezuela în schimbul cărora Cuba primeşte 100.000 de barili de ţiţei pe zi.

Duşmanii politici ai preşedintelui venezuelan spun vă este o afacere proastă. Totuşi proiectul este atât de popular încât Carlos Romero, consilier de campanie al candidatului opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, a asigurat că dacă vor câştiga alegerile 'astfel de programe vor continua'. Simpatiile cubanezilor faţă de Hugo Chavez merg însă mai departe de aspectul pur comercial, ei împărtăşesc un proiect comun de integrare ibero-americană, fără prezenţa SUA, pe care le consideră responsabile de multe probleme ale regiunii.