Cheaguri de sânge apar şi la vaccinurile Pfizer şi Moderna, cu incidenţe similare [Studiu]

Studiul a fost efectuat pe o populaţie de peste jumătate de milion de persoane, de către Universitatea Oxford.
O doză de vaccin Moderna
O doză de vaccin Moderna (Jacob King/AFP via Getty Images)

Efecte secundare sub forma unor cheaguri de sânge apar după vaccinarea anti-COVID în rândul celor care se inoculează cu vaccinuri Pfizer sau Moderna - iar rata este asemănătoare cu cea a persoanelor care dezvoltă aceleaşi efecte adverse, dar care au făcut vaccinul AstraZeneca, potrivit unui studiu publicat recent.

Cercetătorii au descoperit că patru dintr-un milion de pacienţi prezintă tromboză venoasă cerebrală (TVC) după ce au primit vaccinul produs de Pfizer sau Moderna, comparativ cu rata de cinci dintr-un milion - pentru cei care au primit vaccinul AstraZeneca.

Compania AstraZeneca a devenit ţinta unei campanii media care vizează vaccinul său, acum suspendat în numeroase ţări pentru efectele secundare sub forma cheagurilor de sânge.

Studiul, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford, a fost observaţional, utilizând dosare medicale electronice pentru a măsura incidenţa cheagurilor (care sunt rare în cazuri normale), la două săptămâni după diagnostic de COVID-19, sau de gripă, sau după inocularea cu vaccinuri Pfizer sau Moderna.

Incidenţa totală a TVC (COVID + gripa + vaccinare) a fost de 39 la milion.

În timp ce identificarea unui risc similar la vaccinurile Moderna şi Pfizer pentru cheaguri este relativ nouă, "nu putem concluziona că vaccinurile bazate pe ARNm studiate aici sunt asociate cu un risc crescut de TVC; sunt necesare eşantioane mult mai mari de populaţie pentru a răspunde la această întrebare", au concluzionat cercetătorii.

Studiul nu a fost încă evaluat de colegi.

Cazuri de cheaguri apărute după vaccinare au fost identificate în diferite ţări începând cu luna trecută la persoanele care au fost inoculate cu ser produs de AstraZeneca, lucru care a determinat un audit al autorităţii de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană.

La începutul lunii aprilie, Agenţia Europeană a Medicamentului a concluzionat că există o „posibilă legătură” între vaccinul AstraZeneca şi apariţia cheagurilor, sfătuind compania să menţioneze cheagurile ca posibil efect secundar.

Cheagurile post-vaccinare la pacienţii cărora li s-a administrat vaccinul Johnson & Johnson au declanşat un embargo aproape naţional al utilizării vaccinului în Statele Unite, săptămâna aceasta. Aceste probleme sunt similare cu cele observate la persoanele care au primit serul produs de AstraZeneca, au afirmat oficialii din sănătate din SUA.

Oficialii americani au spus, de asemenea, că nici vaccinurile produse de Moderna, nici cele fabricate de Pfizer nu ar avea efecte secundare TVC, cel puţin în combinaţie cu niveluri scăzute de trombocite din sânge sau cu trombocitopenie, pentru că ratele unor asemenea efecte secundare - deşi asemănătoare cu cele ale serului AstraZeneca - sunt totuşi mult prea mici.

"Pentru a fi foarte clar, aceste tipuri de reacţii - cheaguri de sânge în combinaţie cu trombocite scăzute - nu sunt observate la vaccinurile autorizate, produse de Pfizer şi Moderna", a declarat, săptămâna aceasta, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, într-o declaraţie virtuală de presă.

Moderna şi Pfizer au menţionat, de asemenea, că evaluările făcute de ele nu arată vreo legătură nici cu TVC, nici cu evenimente trombotice. Niciuna dintre companii nu a răspuns la cereri de comentarii cu privire la noul studiu al Universităţii Oxford.

Datele care au stat la baza noului studiu au provenit de la TriNetX Analytics, o reţea de evidenţă medicală, care oferă date anonimizate de la 59 de organizaţii de asistenţă medicală, în principal în Statele Unite. Reţeaua are înregistrări pentru 81 de milioane de pacienţi. Cercetătorii au analizat înregistrările a 513.284 de pacienţi, dintre care unii au fost diagnosticaţi cu COVID-19 între 20 ianuarie 2020 şi 25 martie. Alţii au avut un diagnostic de gripă în aceeaşi perioadă, iar al treilea grup a primit un vaccin COVID-19 de la Pfizer sau Moderna.

Riscul de a dezvolta efecte secundare de tip TVC a fost de 8 până la 10 ori mai mare în cele două săptămâni după diagnosticarea cu COVID-19, comparativ cu persoanele care au avut gripă sau care au primit unul dintre cele două vaccinuri, ambele fiind construite cu tehnologia ARN mesager.

„Am găsit două concluzii importante. În primul rând, COVID-19 creşte semnificativ riscul de TVC, adăugând acest efect la lista problemelor de coagulare a sângelui cauzate de această infecţie. În al doilea rând, riscul [de a face TVC, n.r.] în cazul COVID-19 este mai mare decât cel după vaccinarea cu serurile actuale, chiar şi pentru cei sub 30 de ani; acest lucru ar trebui luat în considerare atunci când se analizează riscurile şi beneficiile vizavi de vaccinare”, a declarat într-un comunicat Paul Harrison, profesor de psihiatrie şi şef al grupului de neurobiologie translaţională de la Universitatea Oxford.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură